Británia v úžase: Úspešná integrácia prisťahovalcov? No, viete… Je tu nové zistenie

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Youtube)

    Veľkú Britániu spolu s Francúzskom či Nemeckom často dávajú ako príklad krajiny, kde sa podarilo “až na pár neúspešných prípadov” v plnej kráse realizovať utopickú ideológiu multikulturalizmu – ale fakty hovoria jasnou rečou. Pred niekoľkými dňami publikovala vysoká štátna úradníčka Dame Louise Caseyová správu, v ktorej poukazovala na problémy segregácie a sociálneho vylúčenia v prípade moslimských komunít. Jej alarmujúce zistenia pôsobia vo Veľkej Británii ako rozbuška a k problematike sa vyjadrujú politici aj aktivisti.

    Caseyová okrem iného konštatovala, že úradníci aj politici sa často obávajú nazývať problémy s integráciou moslimských komunít pravým menom z obáv, aby neboli označovaní za rasistov a islamofóbov. Nemalá časť moslimov podľa Caseyovej nerešpektuje britské hodnoty ani zákony krajiny. „Najmä ženy ani po mnohých rokoch strávených vo Veľkej Británii nehovoria po anglicky a ich manželia im upierajú bežné právo, ako je napríklad sloboda pohybu.”

    Vážnosť situácie si zrejme uvedomuje aj súčasná vláda a k správe sa včera vyjadril moslimský minister pre komunity a miestnu samosprávu Sajid Javid. Dával okrem iného za pravdu Caseyovej a konštatoval, že integrácia moslimských komunít do britskej spoločnosti nebola zatiaľ príliš úspešná. Javid tiež obvinil všetky predchádzajúce vlády, že pred problémami pchali hlavu do piesku, aby neboli označované za rasistické či protiislamské.

    Štyridsaťsedemročný Javid bol menovaný na svoj post tento rok v júli a s problémami multikulturalizmu má svoje osobné skúsenosti. Vyrastal totiž na predmestí Manchestru v Rochdale, kde sa v posledných desaťročiach nazbieralo veľké množstvo moslimských prisťahovalcov. „Existujú tam ľudia, ktorých som poznal vo svojom detstve, ktorí za posledných štyridsať rokov nestretli takmer nikoho mimo svoju komunitu. Môžem menovať konkrétne jedinca, ktorí sa ani po 50 rokoch vo Veľkej Británii nenaučil po anglicky.”

    Javid avizoval, že na rozdiel od svojich predchodcov nemieni pred problémami uhýbať. „Problém integrácie má však dve strany a o integráciu sa musia s oveľa väčšou mierou usilovať aj samotní moslimovia,” uviedol Javid, ktorý volá po “integračnej revolúcii”. Navrhuje napríklad, aby “držitelia verejneho úradu prisahali vernosť základným britským hodnotám”. „Nemôžeme očakávať, že novoprichádzajúci prijmú britské hodnoty, keď tak neurobili ani tí, ktorí v krajine žijú desiatky rokov. Mnou navrhovaná prísaha by to mohla zmeniť.”

    Minister pre komunity a miestnu samosprávu síce nešetrí elánom, ale mnohí jeho nadšenie pre vec nezdieľajú a považujú akékoľvek ďalšie snahy o uvedenie ideológie multikulturalizmu do praxe za nemiestne. Britský aktivista, spisovateľ a člen Liberálnych demokratov Maajid Nawaz vo svojom včerajšom vystúpení v rádiu LBC bez obalu povedal, že multikulturalizmus je mŕtvy. Z neutešenej situácie v oblasti integrácie obvinil predovšetkým ľavicových politikov. „Práve oni môžu za to, že sa Veľká Británia stala segregovanou krajinou. Utopická ideológia multikulturalizmu spôsobila mnoho zla a napätie v spoločnosti. Každý, kto sa vyjadril kriticky voči jednotlivým prisťahovaleckým komunitám, bol okamžite označovaný za islamofobického fanatika a ďalšími urážkami. Je smiešne, že bol rasistom nazývaný každý, kto chcel len s ostatnými zdieľať hodnoty svojej krajiny.”

    Multikulturalizmus podľa Nawaza priniesol najviac negatív práve samotnej moslimskej komunite. „Strach pred otvorenou diskusiou o všetkých problémoch situáciu ešte zhoršil. Svoj podiel na šokujúcich štatistikách uväznených a nezamestnaných moslimov majú práve aj liberáli, ktorí o týchto veciach nechceli verejne hovoriť. „Ľavica sa snaží chrániť menšiny tým, že odmietajú spochybňovať niektoré neprístojné zvyky v moslimskej komunite, čo v konečnom dôsledku vedie k neúspešnej integrácii.”

    - Reklama -