Merkelová bude mať čo vysvetľovať. Doma i v Turecku. Jej hlavný spojenec jej podrazil nohy v zásadnej otázke

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Podľa vyjadrenia političky CDU Beate Merkovej, ktorá je v krajinskej vláde Bavorska ministerkou pre európske záležitosti, sa EÚ nesmie nechať vydierať Tureckom. Po stretnutí s rakúskym ministrom zahraničných vecí Sebastianom Kurzom vo Viedni povedala v piatok pre agentúru DPA, že hoci EÚ potrebuje Turecko ako partnera, predpokladom každého dobrého partnerstva je čestné zaobchádzanie.

    “Preto by sme mali viesť radšej čestný dialóg, ako pokračovať v prístupových rokovaniach bez vierohodného základu, alebo ich dokonca rozširovať,” zdôraznila Merková.

    Nemecký minister vnútra Frank-Walter Steinmeier, ktorý je v koaličnej vláde zástupcom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), zopakoval začiatkom tohto týždňa v Bruseli, že je zástancom pokračovania prístupových rokovaní EÚ s Tureckom. Jeho rakúsky rezortný partner Sebastian Kurz však následne presadil dočasné zmrazenie tohto procesu.

    Rokovania s Tureckom o pristúpení k EÚ sa oficiálne začali v roku 2005, doteraz v nich bol však zaznamenaný len mierny pokrok. K predošlým sporom, týkajúcim sa etnicky rozdeleného Cypru alebo dodržiavania ľudských práv, pribudla v posledných mesiacoch aj vlna kritiky na adresu tureckých orgánov kvôli ich tvrdým zákrokom proti novinárom, menšinám, opozičným politikom a štátnym zamestnancom po júlovom nevydarenom vojenskom prevrate.

    Podľa Merkovej sa rakúska a bavorská vláda zhodujú aj v tom, že po vlaňajšom masovom príleve migrantov musí zostať tzv. západobalkánska trasa bezpodmienečne uzavretá. V záujme obmedzenia nelegálnej migrácie z Afriky chcú “úzko spolupracovať” aj s novou talianskou vládou.

    Rakúska požiadavka na zmrazenie prístupových rokovaní s Ankarou vyvolala ostrú kritiku zo strany tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla, ktorý vo štvrtok oznámil, že bude odteraz “vystupovať proti Rakúsku na všetkých úrovniach”. Pohrozil tiež vypovedaním všetkých dohôd s EÚ, ak sa nebude Rakúsko správať k Turecku zdvorilejšie.

    Šéf rakúskej diplomacie označil túto reakciu Turecka za “úplne prehnanú” a dodal, že v dialógu s Tureckom nejde o “chýbajúcu zdvorilosť”, ale o “obsahové nezhody”.

    - Reklama -