Smerácky snem priniesol „skromné“ výsledky, hodnotí Zala. Upozorňuje na obrovskú chybu, ktorú môže spraviť Fico

    0
    Boris Zala (Autor: TASR)

    Pred rokmi stranu zakladal, v lete si pozastavil svoje členstvo v Smere a dnes hodnotí minulotýždňový snem strany. Europoslanec Boris Zala si myslí, že snem priniesol pozitívne iniciatívy v sociálnej oblasti. „V ostatných oblastiach boli výsledky veľmi skromné',“ vyjadril sa. Premiér a zároveň aj predseda strany Robert Fico na sneme zosadil z predsedovskej stoličky Pavla Pašku a Dušana Čaploviča. Najočakávanejšia personálna zmena sa však neudiala a premiér Robert Kaliňák aj naďalej ostáva vo funkcii podpredsedu strany, ako aj na ministerskej stoličke. Europoslanec vo Ficovom konaní vidí nerovnaký prístup. Ako povedal pre Čas.sk, podstatu Kaliňákovej kauzy však nevidí v Smere, ale na pozícii ministra, kde je podľa jeho názoru v konflikte záujmov.

    Viac sme o sneme písali TU.

    Fakt, že Kaliňák zostáva v strane aj naďalej, nevníma Zala ako osudnú chybu. „Osudnou nie, ale škodí strane, a to výrazne,“ povedal. Zala rovnako pokračuje, že pozná aj nekompromisné názory europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej na ministra vnútra. „V tejto otázke sa zhodneme,“ dodal. Europoslanec sa vyjadril aj na adresu samotného predsedu strany. Dal mu za pravdu v súvislosti so zneužívaním sociálnych dávok zo strany rómskych obyvateľov. Jedným dychom však dodal, že mu chýbal „vládny koncept výchovy detí a mladej generácie Rómov, ich pracovné zaraďovanie, preškoľovanie atď.“.

    Opomenutá neostala ani známa politická korektnosť, ktorá sa má od budúceho roka skončiť. Zala priznáva, že tomuto výrazu nikdy nerozumel. „Ale ak pod tým myslí – ako sa mi zdalo z prejavu na sneme – že preberie rétoriku z repertoáru nacionalistov alebo aj extrémistov, bola by to veľká chyba,“ vyjadril sa a dodal, že je rozdiel hovoriť o utečencoch a ich problémoch a rozdiel ich vyháňať a ponižovať.

    - Reklama -