Národná diaľničná spoločnosť reaguje na Matovičove obvinenia z čiernej práce. Ako sa obhajujú kompetentní?

    0
    Diaľnica D1 (Autor: SITA)

    Reagovala tak na dnešné vyjadrenia lídra opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, podľa ktorého na výstavbe viacerých diaľničných úsekov pracujú stovky ľudí načierno, 27 dní bez prestávky po 12 hodín a často bez vyplatenia mzdy. Jeho slová potvrdili na tlačovej konferencii bývalí spolupracovníci s firmou Tibora Fujaka z Kysuckého Nového Mesta. Práve tá má nelegálne zamestnávať ľudí. Národná diaľničná spoločnosť to podľa Matoviča kryje, svedkovia sú podľa neho ochotní svedčiť.

    Zároveň podľa Matoviča keď aj prišiel inšpektorát práce kontrolovať výstavbu diaľnice, tak hlavného inšpektora práce zastrašil priamo niekto z NDS. “Nie je pravda, že by ktorýkoľvek zamestnanec našej spoločnosti ovplyvňoval alebo zastrašoval hlavného inšpektora Inšpektorátu práce Žilina,” zdôraznila Žgravčáková. NDS podľa jej slov plne spolupracovala pri neohlásenej kontrole pracovníkov Inšpektorátu práce Žilina. “Kontrolóri sa spolu s políciou na stavbu dostali bez problémov a kontrolu riadne vykonali,” dodala hovorkyňa.

    Spoločnosť podľa jej slov podporuje potieranie nelegálneho konania a čiernu prácu na svojich stavbách odmieta. Preto bude aj v budúcnosti vždy plne spolupracovať s inšpektorátom práce na všetkých jeho kontrolách. “Je však z našej pozície veľmi zložité, až nemožné, kontrolovať niekoho, s kým nemáme zmluvný vzťah. Zodpovednosť za pracovnoprávne vzťahy na stavbe nesie výhradne zhotoviteľ stavby,” opísala Žgravčáková. Zhotoviteľov NDS podľa nej už skôr dôrazne vyzvala, aby dodržiavali zákony platné na Slovensku.

    Spoločnosť STEELSTAV – CZ Tibora Fujaka nie je podľa diaľničnej spoločnosti schválená v zmysle zmluvy stavebným dozorom ako poddodávateľ pre zhotoviteľa stavby úseku D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno. “Pravdepodobne ide o spoločnosť, ktorá dodáva pracovnú silu pre odsúhlasených poddodávateľov prác, na čo nemá naša spoločnosť akýkoľvek vplyv,” doplnila Žgravčáková.

    Podobne aj ministerstvo dopravy uviedlo, že nie je pravda, že by rezort dopravy alebo niektorá zo spoločností z rezortu kryla čiernu prácu. “Naopak, všetky spoločnosti spadajúce pod rezort dopravy plne spolupracujú s jednotlivými inšpektorátmi práce,” uviedli z odboru komunikácie ministerstva. Rezort verí, že príslušné inšpektoráty práce si budú aj naďalej robiť svoju robotu a plne podporuje snahu o odstránenie čiernej práce zo stavieb.

    Čo sa týka polície, tá nemá informácie, že by v uvedenej veci bolo podané trestné oznámenie. “V prípade podozrenia z trestnej činnosti je možné podať trestné oznámenia na ktorýkoľvek útvar Policajného zboru,” priblížili z oddelenia komunikácie Kancelárie prezidenta Policajného zboru.

    - Reklama -