Rockefellerovci sa sťahujú z ropných spoločností a počínanie jednej z najväčších označujú za morálne trestuhodné

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Charitatívna organizácia Rockefeller Family Fund (RFF) minulú stredu uviedla, že chce čo najskôr stiahnuť svoje investície z oblasti fosílnych palív. Fond, ktorý založili Martha, John, Laurance, Nelson a David Rockefellerovci v roku 1967, obvinil ropný gigant Exxon Mobile z toho, že je „morálne trestuhodné“, ako sa koncern správa k životnému prostrediu. 
     
    Podľa predstavenstva RFF neexistuje „racionálny dôvod na to, aby spoločnosti pokračovali v pátraní po nových zdrojoch“ fosílnych palív. „Musíme väčšinu objavených rezerv ponechať pod zemou, ak chceme mať aspoň nejakú nádej na prežitie ľudstva a prírodného ekosystému v nasledujúcich dekádach,“ stojí vo vyhlásení fondu, ktoré cituje denník the Guardian. 
     
    Volanie po zastavení čerpania fosílnych palív znie z úst predstaviteľov RFF zarážajúco, keďže miliardár a najbohatší Američan v histórii USA John D. Rockefeller, ktorý zomrel v roku 1937, zarobil svoje enormné bohatstvo práve na ropnej spoločnosti Standard Oil, predchodcovi ExxonMobile. 
     
    Charita Rockefeller Family Fund (RFF) nemá na svojom konte také veľké bohatstvo a disponuje „len“ 130 miliónmi dolárov, ale predstavuje časť miliardárskeho impéria, ktorá sa postavila na odpor voči spoločnostiam, ktoré zarábajú na fosílnych palivách. Avšak oveľa bohatšia Rockefeller Foundation, ktorá disponuje majetkom približne 4 miliardy dolárov, je proti tomu, aby sa majetky rodiny Rockefellerovcov sťahovali z investícií do ropného priemyslu. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -