Čo tam po OSN, Európskej únii či Obamovi… Trump mi zaželal úspech pri zákroku proti drogám, hlási hrdo filipínsky prezident Duterte

    0
    Prezident Filipín Rodrigo Duterte (Autor: SITA)

    Duterte telefonoval Trumpovi v piatok večer, aby mu gratuloval k víťazstvu v prezidentských voľbách. Ich prvý rozhovor označil blízky spolupracovník filipínskeho lídra Bong Go za “veľmi živú konverzáciu”, v ktorej sa obaja politici pozvali na návštevy svojich krajín.

    Duterte ostro kritizoval odchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu i predstaviteľov jeho ministerstva zahraničných vecí, Európskej únie či OSN, ako aj ľudskoprávne skupiny za to, že vyjadrili znepokojenie nad jeho “vojnou” proti drogovej kriminalite. Pri tej od jeho júnového nástupu do funkcie prezidenta zabili už vyše 4000 podozrivých dílerov a užívateľov drog.

    Filipínsky prezident sa na druhej strane zasadzoval za posilnenie vzťahov s Čínou a Ruskom. Na návšteve Pekingu oznámil “odlúčenie” od USA, neskôr však objasnil, že tým mal na mysli zahraničnú politiku, ktorá sa neprikláňa k Washingtonu.

    - Reklama -