Roman Bednár: Skorý koniec EÚ? Merkel&spol sa obávajú. Smrtiaci úder z Viedne, Ríma a Paríža?

0
Roman Bednár (Autor: Roman Bednár)

Ten sa z celej EÚ len smeje a „hrdina“, minister Steinmeier, ktorý ešte pred voľbami v USA demonštroval svoju odvahu a svalnatými rečami označoval Trumpa za kazateľa nenávisti, stál nedávno pri návšteve v Ankare pred mikrofónom pred množstvom žurnalistov, vedľa svojho tureckého kolegu trápne a skrúšene, keď ho tento posmešne, neúctivo a urážlivo profesorsky karhal a poučoval, a tým aj celú EÚ o tom, že sú len nečestnými a nedemokratickými figúrkami, na ktoré sa nemožno spoliehať. Ani slovom si to nevyprosil a nedovolil si povedať, že Erdogan je kazateľom nenávisti a despotom.

Ak v nedeľu v Rakúsku vyhrá v prezidentských voľbách pravicovo konzervatívny Norbert Hofer a v Taliansku Matteo Renzi stroskotá so svojím ústavným referendom a odstúpi, tak to spôsobí ďalšie veľké turbulencie a odstredivé sily v EÚ. Kancelárka Merkel si potom musí robiť oprávnené starosti o svoju budúcnosť, a to o to viac, že dosiaľ nič nezmenila na svojej trestuhodne pomýlenej utečeneckej politike, ale ju ďalej propaguje v trochu pozmenenej forme. Pritom je EÚ už teraz dosť otrasené obrovskými bankovými krízami, dlhovými krízami Grécka, Talianska, Španielska, ukrajinskou krízou, ruskou krízou a radou ďalších kríz, ktoré sa nedostali veľmi do povedomia verejnosti.

Rastúce úspechy Hoferovej FPÖ v Rakúsku a EÚ kritického hnutia Piatich Hviezd v Taliansku môžu zapríčiniť zmenu vlád v oboch krajinách, neprospešnú pre Merkel a spol. A určite to potom ovplyvní aj voľby vo Francúzsku a Nemecku budúci rok. Ak vyhrá v Paríži Marine Le Pen, tak je pravdepodobné, že urobí všetko preto, aby prišlo k Frexitu a to by znamenalo vrazenie dýky do srdca EÚ.

Okrem toho verí na svoju šancu v holandských voľbách v marci 2017 aj extrémny pravičiar, kritik EÚ a neúprosný odporca islamu Geert Wilders. To všetko prinesie AfD v Nemecku ešte silnejší vietor do plachiet a potom sa bude musieť Merkel naozaj veľmi teplo obliecť, aby nezamrzla.

Merkel sa v nedeľu veľmi obáva najmä porážky talianskeho premiéra Renziho, lebo potom hrozia aj veľmi nebezpečné negatívne reakcie finančných trhov. Už teraz je obrovská zadĺženosť Talianska veľkým problémom eurozóny. V krajine čižmy panuje veľká depresia medzi mladými ľuďmi, lebo táto skupina obyvateľstva trpí na masovú nezamestnanosť. Taliani v tomto prípade vinia Merkel kvôli jej nepružnej finančnej politike a tiež jej dávajú vinu za to, že Taliansko, ktoré je na tom finančne veľmi mizerne, je doslova zavalené utečencami.

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

- Reklama -