Hofer obvinil svojho rivala z niečoho desivého. Na Van der Bellena išli mdloby

    0
    Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen (v popredí) a jeho rival z volebného súboja Norbert Hofer (Autor: TASR)
    Prieskumy verejnej mienky stále vypovedajú o veľmi tesnom výsledku, a tak sa zrejme rozhodli dva dni pred voľbami Hofer aj Van der Bellen zariskovať a oproti predchádzajúcim televíznym duelom do toho tentokrát skutočne “šliapli od podlahy”.
     
    Do defenzívy sa hneď v úvodnej časti debaty dostal niekdajší predseda Strany zelených a sympatizant s komunistickými ideami Van der Bellen, keď ho Hofer obvinil zo špionáže pre Sovietsky zväz.
     
    Hofer pri svojom vážnom obvinení vychádzal z knihy bývalého šéfa rakúskej bezpečnostnej služby Michaela Sika, ktorá vyšla v roku 2000.
     
    Sika v knihe okrem iného skutočne vtedajšieho profesora na Fakulte sociálnych vied Van der Bellena obviňuje zo spolupráce s KGB.
     
    “To je najhroznejšia vec, ktorú som počul za veľmi dlhý čas. Keby som o tom tvrdení v knihe vedel, určite by som sa pre to súdil. Je to smiešne,” reagoval nezávislý kandidát.
     
    Následne prešiel do útoku práve Van der Bellen a rovnako, ako v predchádzajúcej diskusii tiež tentoraz obviňoval Hofer, že chce Rakúsko dostať preč z Európskej únie.
     
    Kandidát Slobodných si to však nenechal páčiť a označil svojho o 27 rokov staršieho rivala za “klamára”.
     
    “Budem sa usilovať o referendum o vystúpení z EÚ jedine v prípade, že bude umožnené vstúpiť do Európskej únie Turecku alebo sa bude v aliancii aj naďalej posilňovať centralizmus.”
     
    Hofer ďalej obvinil Van der Bellena, že sa vyjadroval urážlivo o americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi.
     
    “Prezident Rakúska musí pôsobiť pozitívne aj na rakúsku ekonomiku a zahraničnú politiku. Myslíte si, že po všetkých tých rečiach vás teraz Donald Trump pozve do Spojených štátov? Na jednej strane máte obavy o pracovné miesta v Rakúsku a na druhej strane otvorene urážate amerického prezidenta?” čudoval sa Hofer.
     
    V predchádzajúcich debatách sa podľa divákov o trochu lepšie darilo Hoferovi, ale skutočného víťaza ukážu až nedeľné voľby. V máji zvíťazil Van der Bellen o púhych 31 000 hlasov.
     
    Najvyšší súd však vypočul sťažnosti Slobodných a rozhodol o opakovaní volieb. Pôvodne sa mali konať v októbri, ale tomu zabránili nelepiace obálky.
     
    Ak pozajtra zvíťazí politicky nekorektný odporca multikulturalizmu Norbert Hofer, bude to pre bruselské elity znamenať po brexite a prezidentských voľbách v USA ďalšiu ťažkú porážku. Na tom sa zhodne väčšina politológov.

    Autor: Josef Provazník

    - Reklama -