Pred brnenskou mešitou niekto nechal prasaciu hlavu. Šéf českých moslimov zúri

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Brnenská mešita už v minulosti čelila niekoľkým útokom, napríklad vlani v auguste v nej neznámi útočníci rozbili dve okná. Použili na to železné tyče. Neznámi páchatelia už predtým rozbili dvere objektu a postriekali fasádu sprejom. Moslimovia pre obavy z ďalších incidentov nainštalovali na objekt bezpečnostnú kameru.

    Oznámenie o najnovšom prípade prijala polícia v nedeľu. „Preskúmali sme miesto činu aj samotnú vec. Zaoberáme sa tým,“ uviedol Šváb.

    Podľa webu Lidovky.cz prasacia hlava nahnevala predsedu Ústredia moslimských obcí v Českej republike Muneeba Hassana Alrawiho. Moslimovia totiž považujú bravčové mäso za nečisté a vec vnímajú ako urážku. Alrawi uviedol, že útok je zbytočný a poškodzuje povesť českej spoločnosti.

    V priestore pred brnenskou mešitou tento rok v lete usporiadala zhromaždenie Iniciatíva Martina Konvičku. Zišlo sa tam asi sto odporcov islamu, ktorí jedli bravčové mäso a pili alkohol. Účastníci navyše poslali pred mešitu dievčatá v plavkách. Moslimské ženy bývajú zahalené. Potom niektorí účastníci akcie zapálili stránky Koránu.

    Brnenská mešita vznikla v Česku ako prvá modlitebňa svojho druhu v roku 1998. V Brne žije podľa odhadov asi tisíc moslimov.

    - Reklama -