Nie každý moslim reže hlavy. Zatváranie hraníc je zločin. Bohaté krajiny by mali prijať chudobných ľudí, to je solidarita, hovorí izraelský novinár

0
Izraelská bezpečnostná bariéra v Betleheme (Autor: Peter Števkov)

Počul som názory, že problémy na Strednom východe sa začali vznikom štátu Izrael v roku 1948 a začiatkom útlaku Palestínčanov. Čo vy na to?

Tak to nebolo. Avšak je pravda, že nenávisť medzi Palestínčanmi a Židmi je palivom pre ostatné konflikty. Veľa organizácií ju používa ako ospravedlnenie. Veľmi ich nezaujímajú problémy bežných Palestínčanov, ale používajú túto tému proti Západu a Izraelu. A podľa mňa by mal Západ tento problém riešiť, aby sa nepoužíval ako výhovorka. Západ platí obrovskú cenu za to, že tento konflikt nie je vyriešený. Hneď ako bude vyriešený, všetky protizápadné organizácie budú mať o jednu výhovorku menej.

Avšak tento problém bol na stole niekoľkokrát. Mnoho štátnikov ho chcelo riešiť, ale nikdy sa im to nepodarilo…

Viete, podľa mňa ho nikto naozaj vyriešiť nechcel. Áno, stokrát sa o tom hovorilo. Myslím si, že to je obrovská chyba.

Boli ste poradcom Šimona Peresa, nositeľa Nobelovej ceny mieru. Jemu sa problém tiež nepodarilo vyriešiť. Prečo?

Nemyslím si, že Šimon Peres niekedy zamýšľal tento problém vyriešiť. Že chcel vyriešiť okupáciu. Chcel dostať viac času na pokračovanie osídľovacieho projektu, ale nikdy to nechcel naozaj vyriešiť.

Ako ste v tomto kontexte vnímali amerického prezidenta Baracka Obamu, ďalšieho nositeľa Nobelovej ceny mieru?

Obama je v kontexte Stredného východu najväčším sklamaním. Som si istý, že má srdce na pravom mieste, rozumie dobre palestínskemu problému, vie, čo by sa malo urobiť, ale neurobil nič. Neurobil vôbec nič. Podával si ruky s Izraelčanmi, pokračoval vo financovaní izraelskej okupácie a neurobil nič. Jeho prejavy boli extrémne pôsobivé, urobil skvelé závery, ale nič sa nestalo. Najväčším sklamaním pre mňa boli jeho nesplnené sľuby.

Onedlho nastúpi do Bieleho domu administratíva Donalda Trumpa. Ako ho hodnotíte?

Bojím sa toho. Je to veľmi nebezpečná situácia pre Stredný východ aj celý svet. Ten muž vôbec nevie, čo by chcel. Nikto to nevie a môže sa stať veľmi nebezpečným vodcom. Navyše podľa mňa ho absolútne nezaujíma palestínsky problém. Nevieme, kto bude medzi jeho poradcami, čo môže naznačiť mnohé. Dnes nikto nevie, kam Trump kráča, a podľa mňa to nevie ani on. Takže si musíme počkať.

Veľa ľudí dúfa, že Trump stiahne USA z medzinárodnej politiky…

Nacionalisti a šovinisti ako Donald Trump nemôžu ničomu prospieť. Obama bol sklamaním, ale od Trumpa neviem, čo by sme mali očakávať. Len dúfam, že sa nestane žiadna katastrofa. Ale on sa práve môže tou katastrofou stať. Nevieme, čo urobí. Jeho reči sú absolútne hnusné.

V Izraeli máte veľa ruských Židov. Nemohli by byť „piatou kolónou“ pôsobiacou v prospech Vladimira Putina?

Podľa mňa je Putin oveľa serióznejší muž než Trump a oveľa menej nebezpečný. Nemyslím si, že Putin má veľmi otvorenú politiku ohľadom Palestínčanov, ale čo viem, má veľmi dobré vzťahy s Benjaminom Netanjahuom a teraz podľa mňa nie je Izrael jeho prioritou. Takže uvidíme. Rusi, ktorí žijú v Izraeli, nie sú s Putinom spokojní, takže by som nepredpokladal, že sú jeho agenti. Opustili Rusko, pretože sa im tam nežilo dobre.

To je pravda. Stalin chcel na Sibíri vytvoriť komunistický Izrael, ktorý nazval Židovskou autonómnou oblasťou, a veľmi sa to nepodarilo. Dnes tam žije už len málo Židov…

Presne tak. Veď to poznáte, ale to sa stalo veľmi dávno.

Keď sa nedávno jeden český novinár objavil v moslimskej štvrti Bruselu Molenbeek, dozvedel sa, že by mal hľadať teroristov v Izraeli. Čo vy na to?

Pozrite sa, keby sme sa bavili o roku 1943 a ja by som povedal, že Nemecko a Francúzsko budú spolu v Európskej únii, mysleli by ste si, že som blázon. To isté by ste si mysleli, keby som vám to povedal o Nemecku a Poľsku. A dnes vidíme, že všetky kriminálne činy nacistického Nemecka sú viac či menej odpustené, tak si uvedomme, že sa v Európe otvorila nová kapitola. Nemecko spolu s Francúzskom, Anglickom, Poľskom chcú byť jednou entitou.

Nemecko však stále považuje druhú svetovú vojnu za svoju vinu, čo je vidieť aj na vítacej politike Angely Merkelovej. Je ale správna?

Áno, myslím si, že ak to stále Nemci takto cítia, je to správne. Myslím si, že bohatí ľudia zo západných krajín by mali niesť určitú zodpovednosť za chudobných, za hladujúcich, za tretí svet. A Európa má miesto, aby absorbovala chudobných ľudí z Afriky a Stredného východu. To, čo robí Merkelová, je veľmi pozoruhodné. Želám si, aby oveľa viac európskych krajín robilo to isté. V Európe je dosť miesta pre imigrantov, napokon aj v USA. Mali by ste prijať viac a viac chudobných ľudí. Nemôžete prijať všetkých, to je jasné, ale môžete prijať imigrantov, ktorých sa prijať dá. Skrátka bohaté krajiny by mali prijať chudobných ľudí, to je solidarita.

Myslíte si, že sa podarilo zaviesť v Európe multikulturalizmus?

To viete, že všetky idey majú svoje problémy. Musíme do toho ísť s otvorenou hlavou. Veď to funguje v mnohých krajinách. Napríklad vo Švédsku. Nevidím tam väčšie množstvo výrazných problémov. Žiadna spoločnosť nemá len jednu farbu či kultúru. Izrael je taktiež multikultúrna spoločnosť a funguje to. Nie úplne bezchybne, ale funguje to! Práve.

Izrael je zrejmým príkladom toho, že Židia a Palestínčania žiť spolu nedokážu, alebo sa mýlim?

Viete, žijeme spolu viac ako šesťdesiat rokov v jednom štáte. Problém je, že v ňom neexistuje demokracia. Keď sa k prijateľnej demokracii priblížime, problémy postupne odpadnú. Nemáme ani inú možnosť. Myslím si, že môžeme žiť pohromade. Rozdeliť krajinu na dve už nie je možné kvôli židovským osadníkom. Musíme žiť spoločne.

Gideon Levy sa narodil v roku 1953 v Tel Avive, kde študoval v univerzite. Jeho rodičia ale pochádzali z Československa. Stal sa novinárom, ktorý píše pre izraelský ľavicový denník Haaretz. Je veľmi kritický k postoju izraelskej vlády voči okupovaným územiam. Vo svojom týždennom stĺpčeku „Twilight zone“ píše o bezpráví voči Palestínčanom. Bol poradcom Šimona Peresa. Počas svojho novinárskeho pôsobenia dostal niekoľko cien.
- Reklama -