Zásadný plán Norberta Hofera: Silnejšia stredná a východná Európa

    0
    Kandidát na spolkového prezidenta Rakúska Norbert Hofer. (Autor: Hans Štembera)

    Andrew Stroehlein, európsky riaditeľ pre médiá ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch, na sociálnej sieti Twitter naznačil, že Norbert Hofer v podstate chystá obnovu Rakúska-Uhorska, aby stredná a východná Európa mohla hrať silnejšiu rolu v rámci EÚ. Rakúsko by novovzniknutý blok štátov viedlo.

    K tomuto scenáru by vraj mohlo dôjsť v prípade, že si Rakúšania zvolia za prezidenta Norberta Hofera. „Bude Rakúsko ďalšou krajinou, ktorá sa rozhodne hlasovať za xenofóbneho populistu, ktorý sľubuje podkopať základy liberálnej demokracie?“ kladie si Stroehlein otázku na sociálnej sieti Twitter. Zároveň sa pýta, čo vlastne európska krajná pravica obdivuje na už takmer sto rokov zaniknutej ríši – na Rakúsko-Uhorsku. Informoval o tom server Britské listy.

    Hofer totiž údajne chystá obnovenie tohto zväzku, hoci v pozmenenej podobe. Ešte pred svojím zvolením navštívil Slovinsko, Českú republiku, Chorvátsko, Srbsko aj Maďarsko, kde rokoval o vytvorení aliancie, ktorá by v rámci EÚ presadzovala svoje záujmy. Dialo by sa to pod rakúskym vedením, píše Stroehlein.

    Okrem toho by Hofer rád vstupoval do domácej rakúskej politiky, odvolával ministrov a tak ďalej. Doteraz pritom platilo, že rakúsky prezident sa držal v politike skôr v pozadí a právomoci, ktoré mu priznáva ústava, nevyužíval.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -