Roman Bednár: Začal sa ruský útok na Merkel? Zahraniční hackeri ochromili v Nemecku internetovú sieť

0
Roman Bednár (Autor: Roman Bednár)

Okrem iného bol hackermi atakovaný aj Bundestag a vláda. Informoval o tom BSI – Spolkový úrad pre bezpečnosť informačnej techniky. Telekom bol spočiatku bezradný a bezmocný. Nebol vôbec technicky pripravený na taký útok.

Telekomu napokon pomohol BSI. Podľa neho to bol cielený útok a spôsobili ho špeciálne vírové programy, ktoré infikovali rafinovaným spôsobom veľké časti internetovej siete Telekomu, prenikli ochrannými filtrami a vyradili z prevádzky aj tisícky internetových DSL-rooterov vo viacerých nemeckých regiónoch. Telekomu sa podarilo eliminovať vírové programy hackerov až v pondelok poobede. Nie však dokonale, lebo mám informácie, že opätovne prichádzalo k celoplošným výpadkom internetovej siete.

BSI oficiálne vyhlásil, že cudzím hackerom sa nepodarilo preniknúť do internetovej siete nemeckej vlády, čím priznal, že aj tá bola vystavená útoku hackerov z cudziny. Či je toto vyhlásenie pravdivé, je ale otázne, lebo v Berlíne zavládla vo vládnych kruhoch veľká nervozita.

Arne Schönbohm, prezident BSI vyhlásil, že už 9. novembra vydal BSI správu o stave bezpečnosti IT-systémov v Nemecku, kde bolo upozorňované na prípadnú nedostatočnú ochranu zvlášť kritických infraštuktúr, ktoré môžu atakovať zahraniční hackeri.

Aj v tomto prípade musím vyjadriť svoje pochybnosti o pravdivosti tejto výpovede. Skôr si myslím, že ide len o alibistické tvrdenie, pretože tu ide aj o zlyhanie BSI a jeho šéf týmto spôsobom len chce vyvolať dojem, že zo strany jeho úradu sa urobili všetky potrebné opatrenia.

Už pred niekoľkými dňami varovala BND – Nemecká tajná služba – pred útokmi ruských hackerov na dôležité i utajované informácie v súvislosti s nemeckými parlamentným voľbami, ktoré sa konajú  budúci rok. Prezident BND Bruno Kahl, povedal, že má informácie, že sa budú konať také útoky, ktoré budú chcieť vyvolať politické neistoty a zasievať dezinformácie o niektorých nemeckých politikoch.

K tomu dodám, že Rusko za slabého prezidenta Jelcyna bolo doslova zamorované ideológiou USA a rozvracané všetkými možnými prostriedkami s cieľom, aby s vnútorne rozpadlo a prestalo ako ruský štát existovať. CIA tam malo svoje silné štruktúry.

Západ v tom chcel pokračovať aj za Putina, ten však dal jasne najavo, že je inou osobnosťou ako bol jeho predchodca a že nie je len jeho devótnym lokajom.

Rusko preto nebojácne sleduje vlastné ciele a robí to cieľavedome a úspešne.

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

- Reklama -