Desaťtisíce ľudí sa lúčia s Castrom, historická chvíľa v Havane. Prvý let z USA po 50 rokoch

    0
    Fidel Castro (Autor: TASR)

    Castro zomrel v piatok vo veku 90 rokov, desať rokov po tom, čo sa pre zlý zdravotný stav vzdal moci a prenechal ju svojmu bratovi Raúlovi. Smrť Fidela Castra podľa tlačovej agentúry Reuters znamená, že zmizla prekážka, aby jeho brat ešte viac prehlboval spoluprácu s Washingtonom, ak novozvolený americký prezident Donald Trump prijme za svoju myšlienku zlepšovať vzájomné vzťahy. Fidela Castra obdivovali ľavičiari a ľudia z rozvojového sveta, ktorí ho vnímali ako revolučne naladeného zástancu chudobných. Avšak kritizovali ho tí, čo ho pokladali za diktátora, ktorý za socializmu utláčal Kubáncov a zruinoval tamojšiu ekonomiku.

    “Podľa mňa bude žiť ďalej v srdciach Kubáncov,” povedala Misleidys Riverová (47) v ruke s malou kubánskou vlajkou. Na havanské Námestie revolúcie prišla dnes skoro ráno, aby bola v rade medzi prvými, ktorých vpustia na jeho plochu. Vláda pozvala ľudí na námestie na dvojdňové spomienkové podujatia, ktoré sa začali salvami z kanónov. Bolo ich počuť vo väčšine štvrtí hlavného mesta. Castra spopolnili v sobotu 26. novembra a vláda vyhlásila deväťdňový smútok. Vodcov popol odvezie pohrebný sprievod z Havany na miesto posledného odpočinku v Santiagu de Cuba – meste na východe Kuby, kde Castro začal v roku 1959 svoju víťaznú revolúciu proti režimu diktátora Fulgencia Batistu.

    Mnohí Kubánci hlásia, že pociťujú nátlak, aby sa zúčastnili na početných smútočných podujatiach zorganizovaných vládou, a veľa tých, čo ušli do amerického Miami, dávajú najavo skôr nenávisť voči Castrovi, inak to však bol všeobecne milovaný a obdivovaný vodca, za ktorým dnes Kubánci úprimné smútia. Niektorí ľudia prišli na Námestie revolúcie už o 04.00 h miestneho času, aby sa dostali na začiatok jedného z troch zástupov smútiacich Kubáncov, ktorých postupne vpúšťali na jeho plochu. Tá zohrala ústrednú rolu v novodobých dejinách Kuby a Castro tam predniesol mnohé zo svojich dlhých, plamenných prejavov.

    Medzi smútiacimi sa nachádzal aj 65-ročný stavebný inžinier Belkis Meireles, ktorý prišiel dve hodiny pred začiatkom. “Som veľmi smutný. Prišiel som vzdať poctu nášmu otcovi, priateľovi, veliteľovi,” povedal Meireles tichým hlasom. “Bol to muž, ktorý nás oslobodil a posielal lekárov a učiteľov všade po svete,” dodal. Politickí odporcovia sa držali mimo týchto udalostí alebo mlčali, aby umožnili Castrovým obdivovateľom rozlúčiť sa s mužom, ktorý počas studenej vojny vytvoril štát riadený komunistami a zviditeľnil ho tak na svetovej scéne. Pritom odolával dlhodobým pokusom Washingtonu o jeho zmenu. Tento štát sa totiž nachádza len 145 kilometrov od americkej Floridy.

    Hoci mnohí svetoví lídri takisto vyjadrili obdiv ku Castrovi, kritici vrátane Trumpa ho odsúdili. Trump cez víkend po Castrovom úmrtí vyhlásil, že to bol “brutálny diktátor, ktorý utláčal svoj vlastný ľud”. V Havane dnes pristál prvý plánovaný let z USA za vyše 50 rokov: išlo o lietadlo spoločnosti American Airlines, ktoré absolvovalo krátky let z floridského Miami. Naplánované letecké linky z amerických letísk do kubánskych provincií sa obnovili už v auguste. Fidel Castro nedôveroval zmiereniu, ktoré jeho brat Raúl dosiahol s americkým prezidentom Barackom Obamom, a v stĺpčekoch v novinách komunistickej strany verejne vyjadril pochybnosti.

    - Reklama -