Ľudia dosadení Trumpom? To nie sú jastrabi, ale orli kráľovskí. Analytik pre PL aj o budúcnosti americko-ruských vzťahov

0
Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

Rusko posledné mesiace umiestnilo vo svojej pobaltskej enkláve Kaliningrad moderné rakety Iskander, ako aj na lodiach umiestnené rakety Kalibr, ktoré majú dostrel až po Britániu. Ide o zásadné vojenské posily, ktoré, takpovediac, menia pravidlá hry? Alebo je to len napínanie svalov?

Nemyslím si, že by to zásadne menilo pravidlá hry vo vzťahu Rusko a NATO alebo medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Rusi týmito spôsobilosťami disponujú, v prípade nejakého konfliktu by Rusi tieto sily tak či onak nasadili, preto to považujem iba za nejaký politický odkaz, ktorý posiela Putin a ktorý slúži najmä na vnútropolitické záujmy Putina.

Rovnako ako z Kaliningradu aj zo západnej hranice Ruska by Kalibr dostrelil na rozsiahle územie NATO. O spôsobilostiach rakiet Iskander sa vedelo. Sú schopné niesť jadrové hlavice, majú dostrel možno až do 500 kilometrov, čiže ide o signifikantnú spôsobilosť, ale v prvom rade tu naozaj ide len o vnútropolitickú záležitosť, ktorú realizuje Putin. Nemyslím si, že mu to čokoľvek pozitívne prináša. Práve naopak, zvyšuje to obranné náklady, pričom vieme, že celkový obranný rozpočet Ruska nie je veľmi vysoký. Aj ruské ministerstvo financií sa sťažuje na nezmyselné výdavky na obranu, ktoré Rusko vydáva, takže z môjho pohľadu ide iba o ďalší zbytočný krok.

Rusi zároveň do Kaliningradu umiestnili aj moderné protivzdušné systémy S-400. Spoločne so spomínanými raketami to vyzerá, ako keby Rusko robilo z tejto enklávy akúsi pevnosť. Ide teda len o zdanie?

Oni to využijú do veľkej miery na cvičenia, ktoré Ruská federácia rada realizuje na západnej hranici. Doteraz robili takéto cvičenia v Západnom vojenskom okruhu Ruskej federácie, dokonca v jednom prípade aj s bieloruskými ozbrojenými silami a to na hraniciach pobaltských republík. Teraz do toho môžu zapájať aj Kaliningrad. Z toho hľadiska nové systémy používať môžu, ale ja si naozaj nemyslím, že by išlo o nejaký „gamechanger“ (menič hry – pozn. redakcie). Je to skôr napínanie svalov a ukážkou toho, čo majú. Nič zásadné to však nemení.

Ako spomínate, ruské ministerstvo financií sa sťažuje na vysoký vojenský rozpočet, ruská ekonomika je v recesii už niekoľko rokov, najbližšie vyhliadky tiež nemá dobré. Pritom je ochotná podstupovať vojenské dobrodružstvá. Ako dlho to môže vydržať?

Záleží na tom, čo je prioritou vedenia Ruska, pričom ním je udržať sa pri moci za každú cenu. Ruský štatistický úrad uvádza, že kúpyschopnosť obyvateľstva klesla o 15 percent oproti minulému roku, ruské hospodárstvo je v mínuse, rubeľ výrazným spôsobom poklesol. Toto sú všetko veľmi negatívne informácie pre vedenie Ruskej federácie. Napriek tomu majú vysoké výdavky smerom na obranu, okrem tých klasických výdavkov, ide aj o Ukrajinu a, samozrejme, Sýriu. Do toho takéto kroky stoja tiež nejaké peniaze. To všetko pôjde na úkor bežných obyvateľov, ale s tým sa vedenie krajiny zjavne nezaoberá.

Veľkú časť spomínanej vojenskej techniky Rusi do Kaliningradu priniesli ešte pred americkými voľbami. Vtedy vykonávali aj tie kolosálne cvičenia civilnej obrany, keď vraj malo dôjsť k evakuácii až 40 miliónov ľudí. Šlo o signál pre amerických voličov, že sa majú v prípade zvolenia Hillary Clintonovej pripraviť na konflikt?

Mne sa tieto informácie od slovenských kvázianalytikov zo Slovenska, ale aj z Ruska, že sú nadšení zo zvolenia Donalda Trumpa, zdajú ako dosť predčasné, neopatrné, až by som povedal, že smiešne. Keď sa pozrieme na ľudí, ktorých si zobral do kľúčových pozícií, tak to sú nieže jastrabi, ale ja rád zo srandy hovorím, že sú to orli kráľovskí. Sú to veľmi konzervatívne uvažujúci ľudia, ktorí sú všetko iné, len nie proruskí.

Aj pri svojich krokoch predpokladám, že budú veľmi tvrdí a preto si myslím, že by lepšou voľbou pre Rusko bolo zvolenie Clintonovej. Nechajme sa prekvapiť, čo prinesú najbližšie roky, ale pokiaľ ide o nominácie, ktoré boli ohlásené na ministra obrany, zahraničných vecí, poradcu pre národnú bezpečnosť alebo nového šéfa CIA, tak vo všetkých týchto prípadoch ide o ľudí, ktorí sú skôr blízki Ronaldovi Reaganovi než Barackovi Obamovi.

Takže nemôžeme očakávať zvýšenú spoluprácu Ruska a USA v Sýrii, alebo že by USA dokonca zanevreli na pomoc sýrskym rebelom?

Každý americký prezident, ktorý prišiel do úradu, sa v prvých rokoch funkcie snažil o ústretovú politiku voči Rusku. Spomeňme si na Busha juniora, ktorý jazdil s Putinom na koni na svojom ranči, Obama hovoril o resete vzťahov s Ruskom. V prvom prípade bola odpoveďou vojna v Gruzínsku a v druhom vojna na Ukrajine.

Akékoľvek predčasné tešenie sa, že budú veľmi priateľské vzťahy medzi USA a Ruskom, preto podľa mňa nie je namieste a skôr som prekvapený, že takéto zvláštne informácie sa šíria aj po rôznych konšpiračných weboch. Nič také neočakávam.

Trump si teda vybral akýsi „orlí“ kabinet. Sú potom predchádzajúce úvahy, že Rusi sponzorovali a podporovali Trumpovu kampaň postavené na vode?

Nechcem špekulovať, lebo to je skôr otázka na ľudí, ktorí majú veľmi kvalitné informácie. Trump možno bol alternatívou v zmysle iného vyjadrovania o Ruskej federácii v kampani. Bol menej čitateľnou alternatívou než napríklad Hillary Clintonová, ktorá bola dosť tvrdá vo svojich vyjadreniach. Od začiatku však bolo jasné, že Trump pochádza z republikánskeho prostredia a že keď bude chcieť osloviť svojich republikánskych voličov a dobre spolupracovať s republikánskym kongresom, musí mať republikánov na svojej strane. Tým pádom siahol po jasných republikánskych nominantoch na tieto pozície.

Teraz sa mohlo ukázať, že aká vlastne reálna politika Donalda Trumpa bude. Napríklad aj jeho nedávne vyjadrenie o Castrovi bolo úplne jasné a oveľa tvrdšie, než bolo napríklad vyjadrenie Baracka Obamu. Očakávam preto takúto tvrdú republikánsku politiku aj vo väčších geopolitických otázkach. Ak si niekto na základe jeho kampane vyhodnotil Donalda Trumpa ako lepšiu alternatívu pre Ruskú federáciu, to si vysvetľujem ako hlboké nedorozumenie alebo neprečítanie situácie.

Predsa len sa hovorí, že Trump bude dávať väčší dôraz na zadržovanie Číny, než na zadržovanie Ruska.

Debatujme o tom, ako sa bude správať prezident Trump. Čína je najväčším obchodným partnerom USA, väčším ako EÚ, čo netreba podceňovať. Trump je biznismen, ktorý sa bude snažiť hľadať podporu u občanov tým, že sa bude snažiť skvalitňovať biznis prostredie. Či sa to niekomu páči, alebo nie, na to sú potrebné mimoriadne dobré vzťahy s Čínou. Ich trh je obrovský, hovorí sa o tom, že Čína je výrobnou halou celého sveta. Myslím si, že Trump sa bude snažiť mať vyvážené vzťahy s Čínou ako geopolitické, tak aj ekonomické.

- Reklama -