VIDEO Prestrelky gangov, horiace autá. Švédsko má za sebou ďalší rušný víkend. Sme na pokraji kolapsu, priznáva prokurátor

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Predchádzajúci víkend vo Švédsku sa začal krvavo, keď došlo k prestrelkám medzi členmi gangov vo veľkých mestách Malmö a Göteborg. V piatok neznámy páchateľ postrelil 20-ročného muža v göteborskej štvrti Biskopsgården, ktorá už dlhodobo trpí pod náporom násilia, ktoré majú na svedomí gangy. Postrelený muž je podľa švédskej polície známy kriminálnik, ktorý mal pri incidente použiť svoju strelnú zbraň. „Nevylučujeme, že strieľal prvý,“ poznamenal policajný hovorca Ulla Brehm.

    V sobotu bol zase v nočnom klube v Malmö postrelený ďalší muž. Zločin sa odohral na ulici Norra Grängesbergsgatan, ktorá je známa svojimi nelegálnymi nočnými klubmi.

    Obaja zranení muži utrpeli vážne zranenia, nie sú však v ohrození života.

    Nepríjemný úvod víkendu mali aj obyvatelia štvrte Hallunda v južnom Štokholme, kde boli hasiči privolaní k trom horiacim autám. Požiar mal byť založený úmyselne. Video z incidentu, ktoré zachytili noviny Nyheter Idag, ukazuje, ako sa majiteľ štvrtého vozidla odstaveného vedľa horiacich áut snaží to svoje zachrániť.

    Cez víkend v Štokholme horelo

    Hallunda je súčasťou štokholmskej mestskej časti Botkyrka, ktorá je na švédske pomery sužovaná vysokou kriminalitou. Horiace autá tu pritom nie sú úplne nezvyčajným úkazom. Za posledný rok tu malo vyhorieť 70 motorových vozidiel, ako aj niekoľko budov.

    Botkyrka aj Malmö patria k najviac multikultúrnym lokalitám vo Švédsku. Až 56 percent populácie severnej časti Borkyrky tvoria obyvatelia, ktorí majú aspoň jedného z rodičov prisťahovalca. Zahraničný pôvod má taktiež okolo 50 percent obyvateľov Malmö. Dlhodobo pritom zaznievajú tvrdenia, že za rastúcou kriminalitou v týchto mestách stojí práve neschopnosť švédskej vlády integrovať veľký počet imigrantov z Blízkeho východu, ale aj ďalších regiónov.

    Sme na pokraji kolapsu

    Prestrelky a podpaľačské útoky prichádzajú v čase narastajúcej kritiky bezpečnostných zložiek a vlády, ku ktorej sa pridal aj hlavný prokurátor mesta Malmö Ola Sjöstrand. Ten tvrdí, že nedostatok policajtov a zlý manažment významne ohrozili možnosti polície pri vyšetrovaní zločinov.

    „Ak sa ľudia stávajú terčmi zločinov, ktoré potom nie sú vyšetrené, tak strácajú vieru vo vládu zákona,“ uviedol Sjöstrand v rozhovore pre liberálny denník Sydsvenskan.

    Podľa štatistík z Úradu verejného prokurátora je situácia v Malmö oveľa horšia než v iných veľkých mestách. Priemerná lehota od vypracovania policajnej správy po uzavretie prípadu prokurátorom je v Malmö viac ako rok. V Göteborgu je to pritom iba 73 dní a v Štokholme len 62.

    „Pokiaľ ide o kriminálne vyšetrovanie v Malmö, sme na pokraji kolapsu,“ priznáva Sjöstrand.

    Sťažnosti miestnych policajtov si nedávno vypočul aj slovenský europoslanec József Nagy, ktorý bol členom delegácie Európskeho parlamentu, ktorá Malmö navštívila. Miestni policajti sa Nagyovi posťažovali, že situáciu v zónach, kde žijú migranti, nezvládajú, lebo nemajú dostatok príslušníkov. Europoslanec pripomenul, že len v Malmö bolo od 15. júla do 15. septembra podpálených 90 áut.

    - Reklama -