Mikloš rázne: Lajčák ide so svorkou. Za úspechom kotlebovcov je nekompetentný Smer

    0
    Ivan Mikloš (Autor: TASR)

    Dvojnásobný exminister financií ako prezident think-tanku MESA10 pripravuje na Slovensku projekt reformy školstva, podľa jeho slov však nejde o predprípravu na návrat do politiky. V rozhovore pre topky.sk prehovoril napriek tomu aj o veciach týkajúcich sa súčasnej politickej atmosféry v našej krajine.

    Škandál okolo ministra Lajčáka a predražených podujatí k slovenskému predsedníctvu Mikloša neprekvapil. Podľa jeho slov je to totiž tak, že „kto chce s vlkmi žiť, musí s nimi vyť“, a ani v Lajčákovom prípade to nie je inak. Či škandál okolo predsedníctva poškodí Slovensko ako krajinu v zahraničí, bývalý minister nešpecifikoval presne, ale celkom určite to vraj nášmu imidžu nepomôže. Oveľa horšie svetlo na Slovensko však vrhajú podľa neho premiérove vulgárne výroky na adresu novinárov, ktorými sa Fico posledné dni oháňa. „Ficove vulgárne a nemiestne osočovanie novinárov. To nám aj ako krajine robí veľmi zlú reklamu,“ povedal.

    Najhoršie na premiérových vulgárnych výrokoch je však to, že ich nepovedal len tak v afekte a stále si za nimi stojí. Podľa Mikloša to robí z viacerých dôvodov. V prvom rade to jeho voličom neprekáža, naopak mnohým imponuje, aký je chlap“, a navyše považujú médiá za súčasť establishmentu, od ktorého sa Fico takto vlastne zvláštnym spôsobom dištancuje. Druhým dôvodom je, že sa takto Fico snaží prekryť samotnú kauzu predražených podujatí a zároveň programovo znižuje dôveryhodnosť médií a novinárov v očiach svojich voličov, myslí si Mikloš. A v neposlednom rade to robí aj preto, že pokiaľ nemá ako kauzu odvrátiť racionálnymi argumentmi, treba sa podľa exministra financií spoľahnúť na pudy a emócie.

    Prvé dve Ficove vlády označil Mikloš za obrovskú premárnenú príležitosť. Podľa neho totiž Smer zdedil po voľbách, keď vystriedal SDKÚ, reformami rekordne rozbehnutú ekonomiku a mal potenciál urobiť zo Slovenska modernú spokojnú krajinu. V dôsledku Ficovej nezodpovednej a nekompetentnej politiky však sme miesto toho tam, kde sme, ako tvrdí Mikloš.

    Bývalý minister sa vyjadril aj ku kotlebovcom. Tí sa tešia nárastu popularity, za ktorý viní Fico opozíciu a tvrdí, že práve opozícia môže za to, že sú dnes tam, kde sú. Podľa Mikloša je to však presne naopak a vinu za nárast preferencií kotlebovcov nesie Fico. Ten, kto vládne, je totiž Fico a Smer, a to už takmer 10 rokov. Ak by za ten čas robil zodpovednú a kompetentnú politiku a nie presný opak, tak by nespokojnosť a frustrácia ľudí bola určite zásadne nižšia,“ tvrdí. A páve frustrácia a nespokojnosť vytvára priestor pre takých ako kotlebovci.

    Politika Miklošovi až tak nechýba, no priznáva, že v súčasnosti nie je na politickej scéne strana, ktorú by volil. K náznakom Mikuláša Dzurindu o možnom návrate do politického života sa Mikloš veľmi vyjadrovať nechce, no pripúšťa, že pozitívne ohlasy ľudí, ktorí sa v diskusiách vyjadrovali, že by prípadnú stranu volili, ho potešili.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -