Vo Švédsku prituhuje, moslimovia majú strach. Na fasáde mešity sa objavili hákové kríže

    0
    Zástava Švédskeho kráľovstva (Autor: APL)

    Vo švédskej spoločnosti rastie napätie medzi väčšinou spoločnosti a tamojšími moslimami. Svedčí o tom aj obraz hákového kríža, ktorý sa objavil na fasáde jednej z mešít stojacich na štokholmskom predmestí. Svoju úlohu v rastúcom napätí môže hrať aj veľký počet utečencov, ktorý Švédsko prijalo. Tamojší moslimovia sa začínajú báť.

    „Máme obavy z vyostrujúcej sa spoločenskej klímy. Musíme začať hovoriť o našom spolužití,“ hovorí Mustafa Tumturk, člen Moslimskej švédskej rady. Denníku tiež prezradil, že po ranných modlitbách odišli veriaci z areálu mešity a vydali sa k domovom. O niečo neskôr dorazila k mešite skupina grobianov, ktorí začali na fasádu mešity kresliť hákový kríž a hanlivé nápisy. Jeden z vandalov vhodil do areálu dokonca petardy.


    Tumturk podľa vlastných slov prestáva rozumieť tomu, čo sa so švédskou spoločnosťou deje. Už to nie je taká pokojná krajina, ako si ju sám pamätal ešte pred pár rokmi. Spomínanú mešitu vraj sám pomáhal založiť v roku 1995 a vtedy také napätie v spoločnosti necítil. Strach vraj narastá na oboch stranách, medzi moslimami i nemoslimami.

    Celý tez si môžete prečítať TU.

    - Reklama -