VIDEO Iba štvavá kampaň proti moslimom? Video zobrazujúce horiace autá v Paríži je staré takmer rok a pol

    0
    Scény horiacich áut a pouličných nepokojov neboli ani v minulosti na parížskych predmestiach ničím ojedinelým (Autor: TASR)

    Video bolo uverejnené pred pár dňami s príslušnou popiskou:  „Moslimskí migranti zapálili včera v Paríži viac ako 25 áut v bohatšej štvrti mesta.“

    Už po troch dňoch malo video na viac ako 1,3 milióna zhliadnutí. Video rýchlo zdieľali tiež na Twitteri rôzne krajne pravicové zoskupenia.  

    Ako upozorňuje portál France24.com, video nereferuje o udalostiach, ktoré sa mali odohrať 21. novembra, no o úplne inom dátume, ako aj udalosti. Blčiace ohne z podpálených áut sa odohrali v noci z 13. na 14. júla 2015. Práve vtedy bol natočený predmetný materiál.

    Navyše stránka A World at War vraj zďaleka nie je len obyčajným webom pre  milovníkov vojenskej histórie. 

    „A World at War opisuje sama seba ako ´web striktne zameraný na ľudí so záujmom o vojenskú históriu, zbrane, novinky a iné informácie ohľadom vojny alebo armády´. Lenže väčšina obsahu na Facebooku má protimoslimské, respektíve protimigrantské podfarbenie,“ spomína France 24.com.

    Ak sa však vrátime ešte raz k spomínanému videu, podpálené vozidlá vraj boli iba zhodou nešťastných náhod. 

    Podľa denníka Le Parisien zapálila vtedy v ranných hodinách skupinka „-násťročných výrastkov“ kontajner v 16. parížskom obvode, pričom požiar sa rýchlo preniesol aj na okolité autá.

    Či však išlo o mladých moslimov, prípadne migrantov, nebolo ani pred rokom a pol vôbec zrejmé.  

    - Reklama -