Donald Trump telefonoval s Viktorom Orbánom. Objavili vraj dosť spoločného

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    „Myslím si, že Amerika bude mať teraz prezidenta, ktorý sa nenechá obmedzovať ideológiou,“ pochvaľoval si po telefonáte s Donaldom Trumpom. „Je to otvorený človek, ktorý sa viac ako o politickú teóriu zaujíma o úspech, výkon a výsledky,“ doplnil maďarský premiér.

    Orbán verí, že sa americko-maďarské vzťahy opäť zlepšia, pretože boli dobré, kým sa do nich nezačala miešať ideológia. Predseda vlády v tejto súvislosti narážal na kritiku, ktorú si v ostatných rokoch vypočul od administratívy Baracka Obamu za to, že nechal postaviť na hraniciach Maďarska plot proti utečencom. Za to si napokon vyslúžil kritiku aj z Bruselu. Po zvolení Donalda Trumpa za 45. prezidenta USA však maďarský premiér verí, že sa medzinárodný pohľad na maďarskú politiku zmení. Veď aj Trump sľuboval výstavbu veľkého múra na hraniciach s Mexikom.

    Maďarský premiér sa netajil sympatiami k Donaldovi Trumpovi ani v predvolebnej kampani. Dal najavo, že by v roli prezidenta videl radšej Trumpa ako demokratku Hillary Clintonovú. Keď si s Trumpom teraz telefonovali, Orbán mu povedal, že už dlhší čas vo Washingtone nebol, pretože ho považovali za „čiernu ovcu“. Trump sa vraj smial a pripomenul Orbánovi, že rovnako sa v USA hovorilo aj o ňom. Vzápätí pozval Trump Orbána na návštevu Washingtonu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -