STOP Turecku! Európsky parlament vyzýva na zastavenie prístupových rokovaní. Toto je dôvod

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    EP rezolúciou vyzýva Európsku komisiu (EK) a členské štáty Únie, aby dočasne zastavili prístupové rokovania s Tureckom. Je to symbolický krok, keďže rokovania trvajú už 11 rokov bez výraznejšieho posunu.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu povedal, že dnešné hlasovanie EP nemá pre Turecko “žiadnu váhu”. Hlasovanie podľa neho ukazuje, že EP ochraňuje teroristické organizácie a podporuje ich. Dodal, že zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK) má povolené otvorene fungovať iba v EÚ. PKK sa pritom nachádza na únijnom zozname teroristických organizácií.

    Kritika na adresu Turecka opakovane zaznela od najvyšších predstaviteľov európskych inštitúcii. Federica Mogheriniová, vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku, aj predseda EP Martin Schulz odsúdili zatknutie spolupredsedov prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša a Figen Yüksekdagovej. Parlamentná strana HDP na to zareagovala bojkotovaním zasadnutí zákonodarného zboru.

    Rozhorčenie vyvolalo rozhodnutie tureckých úradov, ktoré odopreli prístup poslaneckej delegácie EP k väznenému lídrovi HDP Selahattinovi Demirtašovi. Delegácia europoslancov zo šiestich členských štátov EÚ usporiadala improvizovanú tlačovú besedu na ulici pred väznicou, hoci sa turecká polícia pokúšala zabrániť stretnutiu delegácie s domácimi novinármi.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vtedy na kritické odozvy EÚ zareagoval tým, že naznačil možnosť vypísania referenda o pokračovaní prístupových rokovaní.

    - Reklama -