Martin Schulz má vraj plán. Ak vyjde, vystrieda Merkelovú a stane sa najmocnejším politikom Európy

    0
    Bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz (Autor: SITA)

    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker nedávno pohrozil, že rezignuje na post predsedu Európskej komisie v prípade, že predsedom Európskeho parlamentu nezostane nemecký sociálny demokrat Martin Schulz. Prečo by však Schulz odchádzal z významného bruselského postu? Podľa servera Politico totiž dostal ponuku stať sa nemeckým ministrom zahraničia, ak bude súčasný šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier zvolený v parlamente za prezidenta. Súčasný prezident Joachim Gauck totiž oznámil, že vzhľadom na svoj vek nebude obhajovať päťročný prezidentský mandát.

    Schulz údajne túto ponuku odmietol a dal jasne najavo, že svoju budúcnosť vidí aj naďalej v bruselskej politickej štruktúre. Lenže server nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) si kladie otázku, či Schulz v skutočnosti nemieri ešte vyššie – či sa nechce stať kandidátom nemeckej sociálnej demokracie na úrad kancelára v nadchádzajúcich voľbách.

    „Človek musí obdivovať, ako obratne hrá personálnu politickú hru,“ píše na adresu Martina Schulza zástupca šéfredaktora nemeckého denníka Nikolas Busse. Fakt, že sa o ňom uvažuje ako o budúcom ministrovi zahraničia a možno dokonca kandidátovi na kancelára, ukazuje, že Schulz je schopný a veľmi ambiciózny politik. Podľa Bussa však teraz možno hrá Schulz až príliš vysokú hru, ktorá sa mu môže vypomstiť.

    Doterajšie nemecké politické zvyklosti totiž hovoria, že kandidátom na kancelára by mal byť súčasný predseda SPD a vicekancelár Sigmar Gabriel, ktorý takisto predviedol politický um, keď za prezidentského kandidáta navrhol práve Steinmeiera. Gabriel si však zároveň môže byť vedomý toho, že Merkelovú dokáže poraziť len ťažko.

    Článok zo servera Politico si môžete v angličtine prečítať TU.

    Článok zo servera FAZ si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -