Zasvätený Jan Schneider, disident a spravodajca: Hlavným hrdinom roku 1989 bol Gorbačov. Ale proroci dopadnú vždy zle

    0
    Jan Schneider, český bezpečnostný analytik a bývalý spravodajca BIS ČR (Autor: Hans Štembera)

    Často sa u nás hovorí o úlohe vtedajšieho prezidenta Ronalda Reagana, ktorý prostredníctvom projektu hviezdnych vojen zruinoval Sovietsky zväz. Otázkou však je, nakoľko si už vtedy museli Spojené štáty požičiavať od Číny, naznačil Schneider.

    „Nebyť Gorbačova, nič také by sa nestalo. Ja vychádzam z toho, čo hovoril Jack F. Matlock, Jr., vtedajší veľvyslanec v Moskve. Ten povedal, že Ronald Reagan zakazoval hovoriť o tom, že Sovietsky zväz bol zruinovaný, aby otupil ošemetný pocit víťazstva v studenej vojne,“ zaznelo z úst analytika.

    „Ale lieta okolo toho dosť ideológie, je dobré preniknúť tomu až na dreň a zamýšľať sa nad tými ekonomickými tokmi,“ doplnil Schneider. Sám sa nepovažuje za žiadneho priaznivca konšpiračných teórií. „Mňa zaujíma konšpiračná prax […] pretože tých prúdov, ktoré tu zvíťazili, bolo viac,“ zdôraznil. Nehovoriac o tom, že Západ, do ktorého sme vstupovali, bol iný oproti Západu, ktorý sme si vysnívali. „Veľkým hriechom dejinného režimu bolo, že nás nepúšťal von, takže sme ten cieľ mali tak trochu v hmlách,“ podotkol Schneider.

    Vo vysielaní potom zdôraznil úlohu Michaila Gorbačova. „To nie je údajný hrdina, to je skutočný hrdina. Pritom už od čias Starého zákona platí, že proroci dopadnú zle, čo do značnej miery platí aj o pánovi Gorbačovovi. Jeho hlavná rola pritom spočívala v tom, že ako najmocnejší muž ZSSR nebude zasahovať do diania v sovietskych satelitoch.“

    - Reklama -