Spomienkový pochod v Nemecku rozpútal vášne. Organizátori povedali nie izraelským vlajkám, arabské šatky im neprekážali

    0
    Izraelská vlajka (Autor: Facebook, The Israel Network)

    Minulotýždňový pamätný pochod obetiam holokaustu zo severonemeckého mesta Oldenburg sa nezaobišiel bez kontroverzie.

    Organizátori akcie totiž zakázali účastníkom, ktorí so sebou priniesli aj izraelské vlajky, verejne ich ukazovať, respektíve mávať týmito vlajkami.

    „Izrael je štátom pamätníkov holokaustu, preto som sa chcel na znak solidarity zúčastniť pochodu aj s vlajkou Izraela. Ako som rozprestrel vlajku, prišiel ku mne učiteľ a požiadal ma, aby som ju zložil späť,“ cituje slová Rolfa Woltersdorfa portál Jerusalem Post.

    Samotný Woltersdorf je členom Nemecko-izraelskej spoločnosti priateľstva (DIG).

    Podujatie pod názvom Kristallnacht organizujú miestne školy v Oldenburgu. Samozrejme, s aktívnou účasťou žiakov i učiteľov.

    Problémy mala aj Cordula Behrensová, ktorá je takisto členkou DIG a na podujatie došla ovinutá v štátnej vlajke Izraela.

    Efraim Zuroff, lovec nacistov a člen Centra Simona Wiesenthala, považuje takéto konanie za urážlivé.

    „Toto je súčasť nového trendu, ako pošpiniť a delegitimizovať Izrael. Pre týchto ľudí je jediným dobrým Židom mŕtvy Žid,“ vravel nahnevane.   

    Príslušníci židovskej obce navyše poukazovali na fakt, že na rozdiel od vlajky Izraela organizátori pochodu povolili účastníkom nosiť arabskú „kockovanú“ šatku, známu ako kefíja.

    Medzi účastníkmi pochodu nechýbal napríklad ani učiteľ Christoph Glanz, ktorý sa netají svojimi nepriateľskými názormi voči židovskému štátu.

    Školské úrady už pritom začali vyšetrovanie proti Glanzovi z dôvodu šírenia antisemitizmu, ako aj nevhodného správania.

    - Reklama -