Ulice Bruselu vraj zaplavia Kurdi, chystajú protest. A toto je dôvod

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    Bruselská polícia oznámila, že do hlavného mesta EÚ sa vo štvrtok na protestný pochod chystá množstvo Kurdov. Hlavnou témou ich vopred oznámeného protestného pochodu je “Smrť demokracie v Turecku”. Ich pochod naprieč bruselskými ulicami by sa mal začať v doobedňajších hodinách pri železničnej stanici Gare du Nord a skončiť okolo 16.00 h miestneho času v mestskom parku v blízkosti budov Európskej komisie a Európskej rady.

    Polícia upozornila, že kvôli protestom Kurdov a nevyhnutným bezpečnostným opatreniam bude vo štvrtok vážne obmedzená cestná premávka v mestskej časti, kde sídlia euroinštitúcie. Vstup do hlavných budov inštitúcií EÚ bude počas protestu zavretý, rovnako aj garáže patriace k týmto budovám.

    Nebude to prvý kurdský protest v Bruseli proti Turecku, teraz sa však ráta s medzinárodnou účasťou. Polícia nepredpokladá, že sa zopakuje situácia z Kolína nad Rýnom v Nemecku, kde sa 12. novembra na demonštrácii proti tureckému prezidentovi zhromaždilo okolo 25.000 ľudí.

    Protest Kurdov v Bruseli sa bude konať deň potom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Belgicko, že je dôležitým centrom pre priaznivcov Kurdskej strany pracujúcich (PKK), ktorú Ankara považuje za teroristickú organizáciu.

    Tlačová agentúra Reuters dnes oznámila, že turecký prezident Belgicko obvinil aj z toho, že okrem PKK podporuje aj stúpencov tureckého moslimského duchovného Fethullaha Gülena, obvineného z prípravy neúspešného júlového štátneho prevratu v Turecku.

    PKK, ktorá už tri desaťročia stojí na čele ozbrojeného protitureckého povstania na juhovýchode Turecka, kde žije väčšinové kurdské obyvateľstvo, je považovaná za teroristickú organizáciu v Európe, USA a Turecku. Ankara pravidelne obviňuje svojich západných spojencov, že nevyvíjajú dostatočné úsilie pre boj proti tejto skupine.

    - Reklama -