O tomto sa už radšej ani nepíše. Docent oslavuje výhru Trumpa a ukazuje na temné väzby, ktoré sa tu rozbujneli

0
Prezidentské voľby v USA patria vo svete politiky medzi najsledovanejšie udalosti (Autor: Facebook, United States presidential election, 2016)

Možno predpokladať, že sa svet po víťazstve Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách určitým spôsobom zmení? Radujete sa vy osobne z výsledku hlasovania? V čom pre vás vzbudzuje rozhodnutie amerických voličov nádej a v čom naopak strach? A kto bol podľa vás lepším kandidátom – Trump či Clintonová?

Po víťazstve Trumpa môžeme spať pokojnejšie. Je veľká šanca, že sa skončí politika prekrývania našich vnútorných problémov vyvolávaním vonkajších konfliktov. Táto politika sa v dôsledku slabosti Obamovej administratívy zmenila na otvorený pokus dotiahnuť svet až do konfliktu s Ruskom v Sýrii, a dokonca v Európe. Konfliktu, ktorý by prerástol do použitia jadrových zbraní. Ak by zvíťazila Clintonová, nebezpečenstvo globálneho civilizačného konfliktu by nadobudlo veľmi akútnu a nebezpečnú podobu.

Blížia sa voľby v Nemecku, vo Francúzsku aj v Rakúsku. Do akej miery môže nastať, že kandidátov typu Trump budú voliť aj ľudia v Európe? Bude politický mainstream prinútený otočiť kormidlo?

Proces zlyhávania globálnej manipulácie sa predsa už dávno začal. Výsledky slovenských volieb, niekoľkokrát výsledky spolkových volieb v Nemecku, výsledky prezidentských volieb v Rakúsku, výsledky nedávnych volieb v Česku. Teraz ešte prezidentské voľby v Bulharsku a Moldavsku, o ktorých sa radšej ani nepíše, hoci majú zásadný význam. Mainstreamové médiá vždy napíšu, že išlo o „prekvapenie“. Pritom bolo jasné, ako sa to skončí. Súčasný typ globálnej manipulácie jednoducho zlyhal.

V USA sa objavili bitky a protesty, lebo veľa ľudí nedokáže prijať osobnosť nového prezidenta. A nemusíme chodiť ďaleko – aj v ČR určitá vrstva spoločnosti prezidenta Miloša Zemana azda až nenávidí. Môže sa skončiť situácia násilím v uliciach?

Trump zvíťazil v mestách, kde žila prevažne väčšina ľudí práce, ľudí predtým vždy voličov-demokratov, ľudí liberálneho zmýšľania. Tí pochopili podstatu súčasného zla a stali sa imúnni voči manipulácii. Teraz im fanatickí priaznivci Clintonovej zapaľujú autá a pália americké vlajky. Boli zmanipulovaní a sami sebe to nechcú priznať. Myslíte, že títo ľudia sú schopní niečo zmeniť? Nie. Sami seba vystavili mimo hry.

Keď si spomenieme, ako bola verejná mienka smerovaná ešte pred dvoma rokmi, nebolo vôbec prijateľné pristupovať k zložitému problému migrácie spôsobom, aký teraz úplne otvorene presadzuje Trump. Akú odozvu môžeme v tomto smere očakávať v Európe?

Úplne realistický hlas zaznel napríklad z úst bavorského ministerského predsedu Seehofera na zjazde CSU. Je nutné vnímať bezpečnostné riziká spojené s migrantmi, zabezpečiť vonkajšiu hranicu, požadovať dodržiavanie platných zákonov, prijať len toľko migrantov, koľko ich je možné s ohľadom na ekonomické možnosti a bezpečnosť. Je to názor vyplývajúci zo zdravého rozumu i kvalifikovaných analýz.

Trump vysielal pomerne pozitívne signály voči Rusku, teraz sa vyjadril aj k dianiu v Sýrii. Rad republikánov má však odmietavý postoj. Aký postoj preváži a aký by ste si priali, aby prevážil? Mimochodom – ako ste už naznačili – v Moldavsku a v Bulharsku teraz vyhrali proruskí kandidáti. Veľa ľudí na Ukrajine sa bojí, že smer politiky USA bude skôr orientovaný na národné problémy USA…

Áno. Predpokladám, že Trump sa sústredí na riešenie vnútorných problémov USA. Vnútorné problémy, ani také veľmoci, akou je USA, nemožno riešiť formou ich prekrývania vyvolávaním a vyostrovaním konfliktov v iných krajinách, následne potom podpory prerastenia takto vyvolaných konfliktov do globálneho konfliktu. Je veľká nádej, že éra tohto šialenstva sa skončí. Že napríklad sa skončí aj zákulisná podpora ISIS, podpora vybraných „dobrých džihádistov“, „dobrých teroristov“. Trump okolo seba má a bude mať veľa „jastrabov“, ale aj medzi nimi sú ľudia súdni, ktorí nepodľahli sebaklamu súčasnej globálnej moci. Preto predpokladám, že bude dochádzať k racionálnym kompromisom, zhode na najväčších civilizačných rizikách a rozdeľovaniu sféry vplyvu.

Globalizácia často berie ľuďom dobre platené pracovné miesta a nemá ich kto vytvoriť. Menšie podniky zanikajú, a tak nevytvárajú pracovné miesta. A zatiaľ, kým tí majetnejší majú viac, časť verejnosti chudobnie, o čom sa, samozrejme, radšej nehovorí. Bude vôbec niekto skutočne vážne hľadať riešenie aj pre ľudí, ktorí akosi nepatria medzi tých pár vyvolených? Je riešením, že sa obmedzí medzinárodný obchod? Do akej miery ľudia prestávajú veriť finančnému systému kapitalizmu?

V tomto smere som veľký optimista. Som presvedčený, že práve v súčasnosti sme pri zrode novej ekonomiky, ekonomiky založenej na produktívnych službách. Službách, ktoré prispievajú k nadobúdaniu, uchovaniu a uplatneniu ľudského kapitálu. Myslím tým napríklad vzdelanie, vrátane toho celoživotného, starostlivosti o zdravie, ale napríklad aj kúpeľníctvo. Tento typ služieb bude expandovať a bude schopný plne absorbovať ľudí práce. Nová ekonomika, ekonomika produktívnych služieb sa uživí zo svojich efektov – z rozvíjania inovačných schopností ľudí, zo svojho vplyvu na predĺženie obdobia produktívneho, t.j. zárobkového uplatnenia človeka, a teda aj jeho plnohodnotného života. Nedávno, presnejšie 26. októbra, som o tom podrobne hovoril v relácii Jana Pokorného na ČT2 Súvislosti. Skôr ide o to, čo najskôr potrebné reformy presadiť. Pozitívnu víziu sa možno podarí pretlačiť do programov niektorých politických strán už do jesenných volieb v budúcom roku. Ale to by bolo na samostatný rozhovor venovaný len tejto téme. Kto má záujem, môže diskusiu k tomu, ako potrebné zmeny vykonať, sledovať na mojom blogu. Každý deň tam dávame nový príspevok, aby bolo zrejmé, ako v danom smere postupujeme.

- Reklama -