Je to možné? Roztrpčená Remišová opisuje, čo hrozí krízovému centru Maják

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    “V príbehu vystupujú známe osobnosti Marian Kočner, Pavol Rusko a nehnuteľnosť Five Star Residence, za ktorú údajne podnikateľ Ladislav Bašternák zaplatil 12 miliónov eur v hotovosti,” uviedla.

    Remišová pripomenula, že krízové centrum Maják nádeje je v ohrození a už tento piatok (18. 11.) sa uskutoční dražba jeho budovy v centre mesta, ktorá má hodnotu 750.000 eur.

    “Dražba je výsledkom celej reťaze udalostí, kde sme nedokázali ochrániť verejný záujem a záujem týraných žien a detí,” povedala.

    Remišová podotkla, že nezisková organizácia Maják nádeje bola založená v roku 2002, založili ju mestská časť Bratislava – Staré mesto a Nadácia Markíza, ktorá sa neskôr premenovala na Nadáciu Priatelia. 

    “MČ Staré mesto dala neziskovke budovu na Karpatskej za 100 vtedajších korún a všetky rozhodovacie právomoci nechala pre Nadáciu Priatelia,” vysvetlila opozičná poslankyňa.

    Rusko chcel predaj

    Veronika Remišová bola v roku 2015 vymenovaná do dozornej rady Majáka nádeje a v rovnakom čase sa stal riaditeľom neziskovej organizácie Pavol Rusko.

    “Hneď oboznámil členov dozornej rady, že má záujem o túto budovu a že ju chce predať, s čím sme nesúhlasili,” uistila.

    Podľa Remišovej je budova v exekúcii práve vinou Pavla Ruska.

    “V decembri 2015 uzavrel Rusko zmluvu o pôžičke so spoločnosťou Mariana Kočnera vo výške 100.000 eur. V tom istom čase uzatvoril druhú zmluvu s ďalšou firmou Kočnera o budúcej zámennej zmluve, ktorej predmetom mala byť vzájomná zámena nehnuteľnosti Majáka nádeje za nehnuteľnosti v bytovom komplexe Five Star Residence. Tento záväzok bol neskôr dohodou o novácii zmenený na povinnosť Majáka nádeje zaplatiť 500.000 eur. Čiže k žiadnej zámene nedošlo, nič sa nezamenilo, žiadna škoda Kočnerovi nevznikla, ale len za to, že sa zámena neuskutočnila, za to mal dostať 500.000 eur,” zdôraznila Remišová.

    Poslankyňa podľa svojich slov nepozná zákernejší spôsob, ako niekoho obrať o peniaze a strechu nad hlavou.

    “Teda Maják nádeje nedlží už 100.000 eur, ale 600.000 eur. Následne vznikla spoločnosť VIGI TRADE a po šiestich dňoch od vzniku prevzala obe pohľadávky. Maják nádeje tak dlhuje tejto firme,” vysvetlila.

    Slepota príslušných orgánov?

    Ako pokračovala, mesiac potom Rusko spísal notársku zápisnicu o uznaní dlhu 600.000 eur a podpísal súhlas s exekúciou v prospech firmy VIGI TRADE.

    “A prichádzame k dražbe,” popísala udalosti Remišová s tým, že je od začiatku presvedčená o protiprávnosti konania.

    “Bolo podané podanie na okresný súd, ten však uviedol, že exekučný titul je v poriadku a ostatnými záležitosťami sa nezaoberá.”

    “List išiel príslušnej exekútorke, tá len oznámila, že mestská časť nie je účastníkom konania. Žiadali sme preto, aby prokuratúra vstúpila do konania a chránila verejný záujem. Odpovedala, že na to nevidí možnosť. A to, že Rusko na uzavretie akejkoľvek zmluvy o zámene alebo o pôžičke nemal právomoc, to nezaujímalo ani súdy, ani notára, ani exekútora, ani prokuratúru. Podali sme trestné oznámenie, stále sa vyšetruje a ani po uplynutí lehoty nebolo vydané príslušné rozhodnutie,” konštatovala.

    Aby sa niekto neobohatil

    Opozičná poslankyňa požiadala ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd), generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby si polícia, súdy a prokuratúra plnili svoje povinnosti a nedovolili, aby sa niekto takto obohatil.

    Údajné nezákonné hospodárenie s financiami, ako aj celkové fungovanie a poskytovanie sociálnej starostlivosti zo strany neziskovej organizácie, už preverovalo ministerstvo práce.

    Minulý týždeň oznámilo, že o zrušení akreditácie pre Maják nádeje ešte nie je rozhodnuté. Počas kontroly sa zistilo porušenie zmluvných podmienok a povinností, napr. nedodržanie zákona o účtovníctve, zákona o rozpočtových pravidlách a zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele.

    - Reklama -