Rusko nie je nepriateľ. Sankcie sú naša vec. Novozvolený prezident Bulharska prehovoril… Medzitým stihla padnúť vláda

    0
    Rumen Radev sa stal jasným víťazom druhého kola prezidentských volieb v Bulharsku (Autor: TASR)

    Politický novic a „rusofil“, ako ho nazývajú niektoré západné médiá, Rumen Radev bol v nedeľu zvolený za nového prezidenta Bulharska. Nedlho po zverejnení výsledkov volieb vystúpil doterajší predseda bulharskej vlády Boyko Borissov s vyhlásením, že hneď najbližší pracovný deň podá demisiu.

    Radev sa narodil v roku 1963 v bulharskom meste Dimitrovgrad, kde absolvoval matematické gymnázium. Vyššie vzdelanie získal na bulharskej Univerzite vzdušných síl. V rámci tohto štúdia absolvoval stáž na leteckej základni Maxwell v americkom štáte Alabama.

    Rumen Radev, ktorý sa do vysokej politiky dostal len nedávno skrze Bulharskú socialistickú stranu, v bulharských prezidentských voľbách porazil kandidátku zastupujúcu vládnucu stranu Občanov za európsky rozvoj Bulharska (GERB) Cecku Cačevovú.

    Hneď po tom, ako bolo jasné, že kandidátka z vládnucej strany sa víťazkou volieb nestane, predseda bulharskej vlády Boyko Borissov oznámil svoju rezignáciu.

    „Blahoželám víťazovi volieb Rumenovi Radevovi. V Bulharsku sa utvorila nová politická situácia, v ktorej už vládnuca strana nemá podporu väčšiny. Z toho dôvodu hneď najbližší pracovný deň podám demisiu,“ cituje slová bulharského politika ruská agentúra TASS. Borissov ďalej navrhol utvoriť novú väčšinu v parlamente, ktorá by mohla v Bulharsku vládnuť do ďalších parlamentných volieb; tie sa majú konať za dva roky.

    Neskôr však Borissov hovoril o predčasných parlamentných voľbách. „Porážka našej strany je úplne jednoznačná; budeme sa musieť zamyslieť nad svojimi chybami a pokúsiť sa ich napraviť. Prezidentské voľby ukázali, že väčšina bulharských občanov je so súčasnou politickou situáciou nespokojná.“

    Na prvej tlačovej konferencii zorganizovanej po zverejnení výsledkov prezidentských volieb bývalý generál Radev poďakoval všetkým bulharským občanom, ktorí zaňho hlasovali.

    „Navzdory hrozbám o možnej povolebnej apokalypse ste sa rozhodli hlasovať za zmeny. Demokracia dnes v Bulharsku zvíťazila nad strachom a apatiou. Dnešným dňom začína najdôležitejšia fáza môjho života, v ktorej budem tvrdo pracovať na vytvorení bezpečného a stabilného Bulharska,“ vyhlásil víťaz volieb.

    Novozvolený prezident mal možnosť odpovedať aj na otázky týkajúce sa budúcich vzťahov medzi Bulharskom a Ruskom.

    „V rámci svojho prezidentského obdobia hodlám udržiavať blízky kontakt s prezidentmi Spojených štátov a Ruska. Otvorený dialóg s Ruskom nám umožní znížiť úroveň napätia, ktorá sa medzi nami v ostatných rokoch vytvorila. Budeme sa usilovať o normalizáciu situácie v Sýrii aj na Ukrajine,“ uviedol Radev.

    „Politika vedenia sankcií proti Rusku je čisto v kompetencii vlády. Ako prezident však budem mať za úlohu hľadať kompromis a riešiť tento problém s kolegami z Európskej únie, najmä s tými, ktorí takisto s protiruskými sankciami nesúhlasia,“ dodal.

    Povolebné vyhlásenia Radeva nie sú prekvapivé; už minulý mesiac agentúre Reuters povedal, že „nie je dobré považovať Rusko za nepriateľa“. „Pro-európska orientácia nemusí nutne znamenať rusofóbiu,“ uviedol. Na druhej strane spomenul, že Bulharsko rozhodne žiadne alternatívy členstva v NATO a EÚ nehľadá.

    Expert na ruskú zahraničnú politiku na Balkáne z Harvardovej univerzity Dimitar Bechev už pred voľbami varoval, že zvolenie Radeva bude znamením „bulharského naklonenia smerom k Moskve“.

    Rovnaká obava zjavne sužuje aj mnohé západné médiá. Francúzska mediálna agentúra France 24 v nedeľu večer informovala o „novom bulharskom rusofilnom prezidentovi, ktorého kampaň bola postavená na národnej obrane a zastavení prílivu migrantov“.

    Francúzski novinári ďalej pripomínajú, že novozvolený bulharský prezident v minulosti „šokoval medzinárodnú verejnosť svojimi vyhláseniami o tom, že Krym je de iure ukrajinský, ale de facto ruský“.

    Nemecký denník Deutsche Welle varuje, že voľba nového prezidenta Bulharska môže krajinu potenciálne politicky oddialiť od jej partnerov v EÚ a NATO.

    „Radev v minulosti opakovane vyhlasoval, že členstvo v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii ešte neznamená, že Bulharsko musí byť nepriateľom Ruska,“ pripomína nemecký denník politikove slová.

    Hoci väčšinu moci v krajine drží v rukách predseda vlády a parlament, prezident stojí na čele ozbrojených síl, môže vetovať legislatívne návrhy, podpisuje medzinárodné zmluvy a vymenúva úradníkov do najvyšších armádnych a súdnych funkcií.

    Rumen Radev nastúpi do funkcie prezidenta Bulharska 22. januára 2017.

    - Reklama -