Rastislav Blaško: Česká republika a Slovenská republika by mali znovu vytvoriť spoločnú armádu

0
Československo - ilustračná grafika (Autor: partakquery.sk)

Podľa vyjadrení víťaza amerických prezidentských volieb Donalda J. Trumpa je badať, že USA pod jeho prezidentským mandátom nebudú posilňovať postavenie NATO v Európe.
Znamená to, že členské štáty NATO sa budú musieť oveľa viac starať o vlastnú bezpečnosť samostatne. Na základe uvedených vyjadrení prichádzam s myšlienkou obnovenia a opätovného vytvorenia spoločnej Česko-slovenskej armády. Česi a Moravania na jednej strane, Slováci na druhej, v súčasnej dobe nedisponujú dostatočnou sebestačnosťou pri obrane svojich vlastných štátov – prakticky sa musia spoliehať a podriaďovať zložkám NATO. Česká republika a Slovenská republika nemajú dostatočné materiálne a ľudské zdroje na vlastnú obranu a situácia v oboch krajinách je niekoľkonásobne horšia ako v septembri 1938.

Česká republika a Slovenská republika sa nesmú spoliehať na nejakú formy ochrany zo strany NATO v prípade obrovského vojenského konfliktu s treťou stranou. Dokonca sa intuitívne domnievam, že ak by takýto konflikt vypukol, tak by boli Česká republika a Slovenská republika obetované iným záujmom podobne ako v roku 1938, pričom tieto záujmy nemusia prichádzať z východu, ale zo západu.

Preto týmto zasielam podnet predstaviteľom oboch štátov Českej republiky a Slovenskej republiky – prezidentom, vládam a parlamentom, aby začali rokovať o vytvorení spoločnej Česko-slovenskej armády, upravili tento nový status zákonnou formou. Generálny štáb spojenej Česko-slovenskej armády by mal opäť sídliť v Trenčíne a mala by sa opätovne zaviesť povinná vojenská základná služba v rozsahu 6 mesiacov.

- Reklama -