Blíži sa aj vzbura ľudí v Európe. Vojna s Ruskom? Známy britský mysliteľ vysvetľuje, ako sa Trump zachová k Putinovi, aký bude mať vplyv na nás a ako to dopadne s brexitom

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Aký je váš komentár k víťazstvu Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách?

    Je to historická udalosť, pretože je to prvýkrát vo viac ako dvestoročnej histórii Ameriky, keď bol za prezidenta zvolený muž, ktorý predtým nemal žiadnu verejnú či politickú funkciu. Všetci predošlí politici mali nejakú verejnú funkciu – boli politikmi, diplomatmi či vojenskými dôstojníkmi. Ale nikdy predtým nikto nepochádzal zo sféry mimo verejnú funkciu. Takže je to udalosť, ktorá nemá historický precedens.

    Prečo Trump vyhral? Čo bola príčina?

    Nezabudnime, že demokratický prezident bol teraz v Bielom dome už po dve volebné obdobia, teda osem rokov, a v istom zmysle je prirodzené, že by Biely dom teraz mal pripadnúť republikánom. Hillary Clintonová bola vždy veľmi nepopulárnou osobnosťou. Nikdy nemala ani časť prirodzeného kúzla svojho manžela, takže Trumpovo víťazstvo je tiež, a predovšetkým, porážkou Hillary Clintonovej. Zlyhala v mobilizácii voličov, ktorých sa podarilo zmobilizovať Obamovi, a Trumpovi sa podarilo využiť hnev ľudí. Clintonová voliča odrádzala a odradila.

    Ale väčšina médií i časť Republikánskej strany bola proti Trumpovi, takže Trump bojoval ťažký boj…

    Áno, samozrejme. Preto je to veľká historická udalosť, pretože Trump nie je produktom politickej triedy. Takže jeho víťazstvo ukazuje na nepriateľstvo voličov k politickej triede, ktoré je veľmi silné a bolo silné už dlho. Jemu sa podarilo túto nespokojnosť zužitkovať a premeniť v politický kapitál.

    Aký bude mať jeho prezidentovanie dosah na vzťahy s Ruskom, prípadne vzhľadom na Sýriu a Ukrajinu?

    Jedným z častých obvinení proti Trumpovi je, že nemá žiadne konkrétne politické riešenie, policy, ale pokiaľ ide o Rusko a Sýriu, vyjadril sa veľmi jasne. Povedal, že v Sýrii by Spojené štáty mali byť spojencom Ruska proti Islamskému štátu. To je presne to, o čo Rusko žiadalo. Takže Trump povedal veľmi dôrazne hneď niekoľkokrát, že predošlá politika bojovania na dvoch frontoch, proti Islamskému štátu aj proti sýrskej vláde, je chybná.

    Trump sa tiež všeobecnejšie vyjadril, že chce, aby Spojené štáty mali korektné vzťahy s Ruskom, aby s Ruskom vyjednávali a aby USA s Ruskom spolupracovali všade, kde to je možné. To je veľmi pozitívne. A ja veľmi dúfam, že tieto slová Trump prevedie do praxe. Pretože keby Hillary Clintonová bola zvolená a keby uviedla do praxe svoje politické vízie a program, teda to, že by v Sýrii mala byť bezletová zóna, tak by tam bola vojna medzi USA a Ruskom.

    Sú tu obavy pobaltských štátov, že Spojené štáty ich už nebudú ochraňovať a že východná Európa bude napadnutá Ruskom. Čo na to poviete?

    Myslím si, že neexistuje žiadna hrozba, že by Rusko napadlo pobaltské štáty. Prečo by to Rusko robilo, keď na to nemá žiadny dôvod? Ukrajina nie je príkladom toho, že by Rusko napadlo Ukrajinu, ale ukážkou Ukrajiny kolabujúcej v občianskej vojne. Ruská rola je relatívne nedôležitá, nie neexistujúca, ale relatívne nedôležitá. Rusi neboli proaktívni v ukrajinskej situácii. Takže nie je dôvod, aby sa tieto štáty mali obávať, že budú napadnuté Ruskom.

    Je to len ich snaha, aby boli považované za dôležité štáty, avšak ony v skutočnosti vôbec dôležité nie sú. Takže toto nebezpečenstvo podľa mňa vôbec neexistuje. Naopak, Rusko opakovalo znovu, znovu a znovu, že chce mať dobré a konštruktívne vzťahy s Amerikou a s Európou. Rusko nechce zapáliť ďalšiu sériu nedorozumení a konfrontácií, nieto ešte vojnu. Myšlienka, že Rusko sa chystá napadnúť pobaltské štáty, je výmysel ľudí z NATO, aby ospravedlnili existenciu tejto aliancie.

    Myslíte si, že víťazstvo Trumpa je impulzom pre nejaký druh takzvane populistickej kontrarevolúcie v Európe? Že to povzbudí ľudí a strany typu Hofer, Le Penová, Alternative für Deutschland…

    Pravdepodobne áno. Je ťažké predikovať, aký veľký ten efekt bude. Napríklad Marine Le Penová sa nazdáva, že jej to pomôže. Uvidíme. Neviem, či existuje reálna šanca, že bude zvolená. Ale tak brexit, ako aj Trumpovo víťazstvo budú interpretované ako odmietnutie teraz vládnucej politickej triedy. Antisystémoví kandidáti ako Marine Le Penová a ďalší z toho budú pravdepodobne profitovať.

    Čo sa stane v Európskej únii? Teraz tu existujú kooperácie s washingtonskou administratívou proti Rusku, v sankciách proti Rusku a blízka väzba medzi americkou administratívou a nemeckou kancelárkou… TTIP a tak ďalej…

    Trump je veľmi skeptický k dohodám o voľnom obchode, takže môžeme špekulovať o tom, že v tejto oblasti nedôjde k pokroku v dohode o TTIP. Uvidíme. Nikto ani nevie, akí ministri budú vo vláde Trumpa, zatiaľ to sú len špekulácie. Máme veľa príkladov ľudí, ktorí boli zvolení a potom zmenili svoje správanie, ale aj tých, ktorí ho nezmenili. Mám od Donalda Trumpa pomerne veľké očakávania, pretože on nie je profesionálnym politikom a bol mimo vládnucu politickú triedu. Pokiaľ ide o vzťah k Rusku a k Európe, mal veľmi dobré stanoviská. Teraz uvidíme, či to uvedie do reality.

    Otázka o brexite. Súd vo Veľkej Británii teraz rozhodol, že o brexite budú hlasovať členovia parlamentu. Aké sú vaše očakávania? Je tu nebezpečenstvo, že by mohli odmietnuť vôľu ľudí a hlasovať proti brexitu?

    Nie, to nie je možné. To je totálne nemožné. Dokonca Labouristická strana sľúbila, že jej poslanci budú hlasovať pre brexit, pretože to bol výsledok referenda a referendum bolo vyhlásené zákonne parlamentom. Čiže parlament delegoval rozhodnutie v tejto veci na britský ľud. Teraz nie je možné, že by parlament hlasoval proti tomuto výsledku. Vláda aj opozícia povedali, že budú rešpektovať rozhodnutie britského ľudu.

    - Reklama -