Pozor. Americkí turisti majú financovať severokórejský jadrový program

    0
    Severekórejský diktátor Kim Čong-un (Autor: SITA)

    Ministerstvo zahraničia Spojených štátov tento rok už po tretí raz aktualizovalo svoje varovanie pred cestovaním do Severnej Kórey. V najnovšom varovaní prízvukujú aj to, že finančné prostriedky amerických turistov v Severnej Kórei môžu byť vo výsledku použité na financovanie nezákonných aktivít režimu.

    Pre režim KĽDR je ich jadrový program momentálne finančnou prioritou a peniaze do neho prúdia z viacerých zdrojov. “Je celkom možné, že peniaze minuté turistami v KĽDR idú na financovanie týchto jadrových programov. Radi by sme naliehali na všetkých cestujúcich pred cestou do KĽDR, aby zvážili, čo môže ich cesta podporovať,“ vyhlásilo ministerstvo.

    V nadväznosti na štvrtú severokórejskú jadrovú skúšku v januári tohto roku, na KĽDR uvalili viaceré sankcie, ktorých cieľom je obmedziť severokórejské zdroje príjmov, ktoré by mohli byť potenciálne použité na financovanie týchto zakázaných zbrojných programov.

    Severnú Kóreu každoročne z rôznych dôvodov navštívi zhruba 1250 Američanov. To v prepočte na peniaze môže znamenať zisk od 300- do 550-tisíc dolárov pre kórejskú vládu z cestovného ruchu len od amerických turistov. Americké ministerstvo zahraničia preto dôrazne vyzýva občanov, aby cestovanie do krajiny obmedzili na minimum a to aj vzhľadom na vážne riziko dlhodobého zadržania v Kórei.

    Viacero amerických cestovateľov už v krajine zadržali a len v súčasnosti zadržiava Kórea dvoch amerických občanov, ktorých odsúdili na dlhé tresty nútených prác. Otto Warmbier, americký študent, dostal trest 15 rokov nútených prác v marci tohto roku potom, ako sa pokúšal ukradnúť plagát z uzavretého priestoru hotela v Pchjongjangu, kde bol ubytovaný. Kim Dong-Cheol, americký občan juhokórejského pôvodu, bol odsúdený na 10 rokov nútených prác v krajine za to, čo severokórejská vláda vyhlásila za “činy vedúce k zvrhnutiu socialistického systému KĽDR“.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -