Clintonová by mala zamieriť pred súd, hovorí možný Trumpov minister spravodlivosti

    0
    Rudy Giuliani (Autor: TASR)

    V rozhovore pre Fox News Rudy Giuliani konštatoval, že neúspešná prezidentská kandidátka by mala skončiť pred súdom. „Nemyslím si, že by mal prezident Obama omilosťovať Hillary Clintonovú. Súdny systém by mal určiť, či je vinná alebo nevinná,“ konštatoval možný budúci minister spravodlivosti USA. „Ide o systém, ktorému všetci veríme,“ dodal. Správu prevzala agentúra Bloomberg.

    Narážal na e-mailovú aféru niekdajšej ministerky zahraničia Hillary Clintonovej, ktorá využívala na prácu členky vlády aj súkromný e-mail. Neprijateľným spôsobom tak nakladala aj s niektorými veľmi citlivými materiálmi. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) už pred niekoľkými mesiacmi konštatoval, že Clintonová sa síce zachovala nezodpovedne, no k porušeniu zákona vraj nedošlo, ale tesne pred voľbami kauzu znovu otvoril.

    Riaditeľ FBI James Comey si za to z Demokratickej strany vyslúžil mnoho ostrých slov. Demokrati vyčítali riaditeľovi FBI, že údajne absolútne neprijateľným spôsobom ovplyvnil prezidentské voľby a urobil to navyše úplne vedome, pretože ako človek, ktorý je v úrade už niekoľko rokov, musel vedieť, čo svojím rozhodnutím spôsobí.

    Obamova administratíva pritom nevylúčila, že Clintonovú omilostí ešte predtým, než vláda Baracka Obamu skončí. Oproti tomu Donald Trump v predvolebnej kampani sľuboval, že na prešetrenie prípadu Clintonovej nechá zostaviť zvláštny tím a Clintonová nakoniec skončí za mrežami. Podľa všetkého by si to prialo mnoho Trumpových voličov, ktorí po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta v New Yorku skandovali: „Zatvorte ju! Zatvorte ju!“

    Giuliani uznáva, že Spojené štáty by sa mali po voľbe nového prezidenta znovu zjednotiť, takže nebude ideálne jatriť staré rany. Na druhej strane však nemožno rezignovať na hľadanie spravodlivosti. Úrady by si podľa niekdajšieho starostu New Yorku mali riadne posvietiť na nadáciu manželov Clintonovcov.

    - Reklama -