Dobrá správa pre zdratovníckych asistentov. Drucker prichádza so zmenou. Toto už viac nebude, ako predtým

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    “Často slúžili ako sanitári,” povedal dnes Drucker o asistentoch. K svojmu vzdelaniu tak teda mnohí nemali prislúchajúcu funkciu a ani mzdu. “Aj vďaka novým kompetenciám sa dostanú na pracovné pozície, v ktorých môžu byť aj lepšie odmeňovaní,” uviedol Drucker po rokovaní vlády. Ich väčšie právomoci majú tiež zahrnúť činnosti, na výkon ktorých je nedostatok sestier, myslí si minister.

    Úpravu vyhlášky sesterská komora nedávno kritizovala. Nové kompetencie podľa nej neprilákajú viac asistentov do systému a neodbremenia sa tým ani sestry. Prekáža jej tiež, že o navrhovanej zmene sa “dozvedela až z médií, napriek tomu, že rezort opakovane zdôrazňoval, že s komorou spolupracuje”.

    “So sestrami diskutujeme dlhodobo, rovnako aj s inými profesijnými organizáciami,” reagoval Drucker. Nechce si s nimi vymieňať posolstvá cez médiá. Fakt, že na niektoré časti má rozdielny názor ako komora, ešte podľa neho neznamená, že s ňou nedebatuje. Nie je tak podľa neho pravda, že so sestrami znenie vyhlášky neprerokoval.

    “O tejto vyhláške komunikovala s komorou aj ministerská sestra, a to v rámci vnútrorezortného pripomienkového konania, jej predstavitelia nevzniesli žiadne zásadné pripomienky,” vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Luptáková.

    Ak majú sestry voči vyhláške výhrady, stále majú možnosť to podľa hovorkyne pripomienkovať. “Môže to využiť každý subjekt, ak sa domnieva, že právny predpis má nedostatky a je možné ho zlepšiť,” povedala Luptáková. Rezort má podľa nej záujem pripraviť takú legislatívu, ktorá bude reflektovať reálne potreby poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

    Oproti platnej právnej úprave by sa právomoci zdravotníckeho asistenta mali rozšíriť o sledovanie vyprázdňovania hrubého čreva a močového mechúra, odsávanie sekrétov z horných dýchacích ciest, ako aj o podávanie stravy sondou. Podávať lieky intramuskulárne a odoberať venóznu krv na vyšetrenie budú môcť len v prípade pacientov starších ako 15 rokov.

    - Reklama -