Podmanický: Novelou rokovacieho poriadku sa nestalo nič mimoriadne. Diskusia o tejto téme sa preceňuje

    0
    Ján Podmanický, poslanec NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

    Člen vládnej strany považuje za prirodzené, ak si parlament “upraví veci, ktoré v rokovacom poriadku nefungujú“. „No, neudialo sa nič zásadné,“ zdôraznil. Podotkol, že pravidlá, a to vrátane obmedzenia času pre vystúpenie poslancov, platia rovnako pre poslancov koalície i opozície a že aj on sám sa snažil na novelu pozerať optikou opozičného poslanca, keďže ako povedal, “život môže priniesť to, že sa aj my ocitneme v opozícii”. “No ani ako opozičný poslanec by som sa necítil touto zmenou rokovacieho poriadku dotknutý,” uistil. Uznáva, že novela mohla vychádzať z väčšieho konsenzu medzi koalíciou a opozíciou. “Opozícia by však musela byť konštruktívnejšia, ak by tak bolo, viem si predstaviť, že by sa do novely zapracovalo aj viac ich pripomienok,” povedal Podmanický.

    Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška je presvedčený, že novelu rokovacieho poriadku potreboval samotný parlament. “Bolo potrebné riešiť niektoré medzery v pravidlách, a tie sa týkali aj správania poslancov,” uviedol. “Keby sme nechali pokračovať úpadok kultúry v rokovaní na parlamentnej pôde, možno by sme sa dočkali toho, že raz príde poslanec, donesie si mastný chlieb s cibuľou a začne to počas rokovania konzumovať,” poznamenal.

    Predseda opozičnej strany Sme rodina Boris Kollár poznamenal, že dôveru si parlament môže vybudovať predovšetkým tým, aké zákony prijíma, nie tým, “či zakážeme horalku alebo nie”. Podľa neho on ani jeho strana nemajú problém s obmedzením času pre vystúpenie poslanca. Je však presvedčený, že tieto pravidlá by mali platiť pre všetkých rovnako. “Takto sa potvrdzuje, že sú rovní a rovnejší,” zdôraznil.

    Paška mu oponoval a v súvislosti s tým, že prezidenta, premiéra a predsedu parlamentu sa obmedzenia netýkajú, uviedol, že takéto pravidlo funguje aj v parlamentoch vo vyspelých západných demokraciách. “My si niečo vymyslíme, a potom hľadáme príklad, ktorý sa nám hodí,” povedal mu na to Kollár.

    Podpredseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Eduard Heger v diskusii uviedol, že v krajine sa neriešia skutočné problémy, a teraz sa ešte ide umlčať opozícia. Potvrdil, že “obyčajní ľudia” sú pripravení podať podnet na Európsky súd pre ľudské práva v prípade, že budú potrestaní napríklad za to, ak do rokovacej sály prinesú a budú pri rokovaní ukazovať transparent či plagát. Heger je presvedčený, že ESĽP im dá za pravdu. “Bude to individuálna sťažnosť poslanca a súd rozhodne v prospech sťažovateľa, pretože to vyhodnotí ako zásah do ľudského práva,” upozornil Heger.

    - Reklama -