Kauza WikiLeaks: Informátor prezradil na USA, čo sa dalo. Teraz sa pokúsil o samovraždu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Spravodajská spoločnosť BBC dodala, že k pokusu o samovraždu došlo 4. októbra po tom, ako informátora portálu WikiLeaks zavreli na samotku vo väznici Fort Leavenworth v americkom štáte Kansas. Pobyt na samotke mal byť trestom za Manningov predchádzajúci pokus zobrať si život – toho sa dopustil v júli tohto roku po tom, ako mu väzenské úrady odmietli povoliť lekárske vyšetrenie.

    Manningov advokát dnes opäť kritizoval americké úrady za to, že nie sú ochotné venovať pozornosť faktu, že Manning trpí ťažkými depresiami, ktoré sú dôsledkom problémov s rodovou identifikáciou. V roku 2013 totiž Manning oznámil svoj zámer podstúpiť operáciu na zmenu pohlavia a žiadal, aby ho oslovovali ženským menom Chelsea. Vlani vo februári náčelníčka vojenskej nemocnice Fort Leavenworth, plukovníčka Erika Nelsonová, Manningovi oficiálne povolila začať s hormonálnou liečbou zameranou na zmenu pohlavia.

    Bradley Manning bol odsúdený za neoprávnené nakladanie s utajovanými informáciami a ich zverejňovanie – išlo predovšetkým o americké diplomatické kábelogramy, ktoré odovzdal a ktoré boli zverejnené na internetovom portáli WikiLeaks. Vo februári 2012 bol Manning oficiálne obvinený z úniku viac ako 700.000 utajovaných dokumentov amerických ministerstiev zahraničných vecí a obrany a 21. augusta 2013 ho odsúdili na 35 rokov väzenia.

    - Reklama -