Zásadné vyjadrenie Madeleine Albrightovej: O amerických voľbách, hanebnej ruskej propagande a podpore demokratických spojencov vo svete

    0
    Madeleine Albrightová, bývalá ministerka zahraničných vecí USA (Autor: SITA)

    Vláda v Moskve sa pokúša narušiť rýchlo sa blížiace americké voľby. „Už teraz je jasné, že ruský zásah do našich volieb v prospech Donalda Trumpa je skutočným škandálom roku 2016 – a túto hrozbu musíme brať veľmi vážne, lebo ohrozuje demokratické krajiny po celom svete,“ píše v úvode dáma, ktorá má podľa vlastných slov s ruskou propagandou svoje skúsenosti.

    Pamätá časy, keď o nej samotnej ruská strana šírila jednu lož. Albrightová mala vyhlásiť, že Sibír nepatrí Rusku. Exministerka zahraničia poprela, že by to niekedy povedala. Následne sa z ruskej strany dozvedela, že jej ruskí experti údajne čítali v mysli. Vraj to nebol príliš rafinovaný útok, ale dnes by mohlo byť oveľa horšie.

    V poslednom čase sa vraj hackeri spolupracujúci s Kremľom snažia znedôveryhodniť Demokratickú stranu zverejňovaním e-mailov z útrob Demokratickej strany. Rovnako tak ruská strana sa vyhráža, že môže na diaľku narušiť priebeh volieb. Experti sa zhodujú, že to nie je možné, ale už samotné tvrdenie ruských hackerov, ktoré v kampani využíva aj Donald Trump, môže ohroziť dôveru voličov k americkému demokratickému systému.

    Celý komentár nájdete TU.

    A ako by tomuto hanebnému pokusu mali Američania čeliť? V prvom rade voliča treba presvedčiť, že volebný systém ďalej funguje. Počítajú sa všetky platné odovzdané hlasy a nikto nezostáva ignorovaný. Po druhé je potrebné bojovať proti šíreniu lží. Spojené štáty už teraz dokážu čeliť propagande islamistov, ale popri tom by sa mali zamerať na boj so lživou propagandou autoritárskych režimov.

    „To najlepšie, čo môžeme urobiť v boji s touto propagandou, je rozprávať príbeh našej demokracie, a mali by sme urobiť viac pre podporu našich demokratických spojencov po celom svete.“ Podľa Albrightovej by sme totiž nemali zabúdať, že demokracia je najväčšou zárukou stability vo svete. Ľudia musia vedieť, že môžu rozhodnúť o tom, kto im bude vládnuť. A že bude výsledok volieb všetkými ľuďmi rešpektovaný.

    - Reklama -