Tento rok sa v Stredozemnom mori utopilo už 3 740 utečencov, varuje OSN

    0
    Utečenci na gréckom pobreží (Autor: SITA)

    Stredozemné more sa stáva hrobom pre tisíce utečencov, ktorí chcú nájsť lepší život v Európe. Utekajú pred vojnami, biedou, hladom alebo chcú napríklad lepšiu prácu. A nájdu len smrť. Do konca októbra zomrelo na lodiach vyše 3 700 ľudí a to ešte bohužiaľ stále nie je koniec. Do týchto chmúrnych štatistík bude treba započítať aj ďalšie dva mesiace. Za celý minulý rok zomrelo na mori 3 777 utečencov.

    „Tohtoročný nárast počtu mŕtvych je podľa OSN dôsledkom toho, že prevádzači používajú na prepravu utečencov namiesto normálnych lodí nafukovacie člny, pri ktorých je vyššie riziko zlyhania. Minulý rok bol počet mŕtvych a nezvestných osôb v Stredozemnom mori 3 777 osôb,“ uvádza Medzinárodná organizácia pre migráciu. Medzinárodné organizácie sa z veľkej časti spoliehajú na výpovede tých, ktorí stroskotanie prežili.

    Vo štvrtok narástol počet utopených či nezvestných osôb o ďalších 240 ľudí. Nezdá sa však, že by to utečencov odradilo od smrteľne nebezpečnej cesty. Taliansko opakovane bije na poplach a varuje, že množstvo utečencov na pôde Apeninského polostrova je len ťažko zvládnuteľné.

    Celú správu si môžete prečítať TU.

    - Reklama -