Lucia Nicholsonová: Keď chcete mať trafiku, ani krátenie dane nie je prekážkou

0
Lucia Ďuriš Nicholsonová (Autor: TASR)

Len celkom nedávno sa verejnosť pohoršila nad tým, ako sa z dlhodobo nezamestnaného muža a bývalého sbskára kontroverznej SBS, Mariána Csehu, stal námestník riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Cseha evidentne nie je sám, kto sa za tejto vlády k trafike dostal za celkom iné zásluhy ako tie odborné. Ďalším v rade je Ing. Juraj Kurňavka, nový šéf Štátneho fondu rozvoja bývania.

J. Kurňavka je politickým nominantom strany Sieť, kandidoval na jej kandidátke pod číslom 22. (tu)

 Pôsobí v Ružomberku, kde mu zopár ľudí nevie prísť na meno a len krútia hlavou nad tým, ako môže viesť Štátny fond rozvoja bývania. Dôvodom je jeho reštaurácia /Laverna Steak House/, ktorú donedávna prevádzkovala spoločnosť Infinity s.r.o. /so sídlom Ružomberku, Štefana Nahálku č. 2/. Juraj Kurňavka je jej konateľom. (tu)

Podľa viacerých Ružomberčanov v reštaurácii vydávali upravené pokladničné bloky. Nespĺňali zákonné požiadavky /logo Ministerstva financií, údaj, na koho je evidovaná pokladňa, slabá, nečitateľná tlač a podobne/. To znamená, že nie všetky platby boli riadne evidované v pokladni, čiže reštaurácia nemusela priznávať oficiálne príjmy a tým mohla krátiť daň z príjmu aj DPH.

Na základe toho, že zákazníkom v reštaurácii vydávali upravené bločky, Daňový úrad Ružomberok začal voči subjektu konanie /č. 20433258/2015/. Vypočuli svedkov, ktorí potvrdili, že im vystavili nezákonné pokladničné bločky. Bol pri tom aj konateľ spoločnosti J. Kurňavka. Daňový úrad uložil spoločnosti pokutu 1.500,-Eur za porušenie §16a zákona č. 289/2008 o elektronickej registračnej pokladni. Lenže spoločnosť pána Kurňavku mala s tým istým paragrafom problémy už v minulosti, teda išlo o recidívu porušovania zákona. Preto dal Daňový úrad Ružomberok na Živnostenský úrad návrh na zrušenie živnostenského oprávnenia spoločnosti Infinity s.r.o.

„Okresný úrad Ružomberok, odbor živnostenského podnikania vydal rozhodnutie o zrušení živnostenského oprávnenia v plnom rozsahu podnikateľskému subjektu Infinity, s.r.o., IČO 46 576 665, so sídlom Štefana Nahálku 2227/2, 034 01 Ružomberok, nakoľko menovaný podnikateľský subjekt porušil povinnosti pri prevádzkovaní živnosti určené zákonom ako osobitne závažné, t.j. menovaný podnikateľský subjekt opakovane porušil ust. § 16a písm. a) zákona č. 289/2008 Z.z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov“, napísal Živnostenský úrad v stanovisku, ktoré som si vyžiadala.

J. Kurňavka sa voči tomuto rozhodnutiu síce odvolal, ale KÚ Žilina v júli 2016 zrušenie živnosti potvrdil. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť a spoločnosť pána Kurňavku by mala byť ex offo zrušená.

A bolo to v ten istý mesiac, presne 8. júla 2016, kedy sa J. Kurňavka ako politický nominant Siete ujal svojej funkcie šéfa Štátneho fondu rozvoja bývania. Inak, médiá priniesli informáciu, že vzišiel z výberového konania. Vraj bol najlepší spomedzi šiestich kandidátov. “Kritériá a požiadavky na obsadenie funkcie generálneho riaditeľa fondu splnil a do funkcie bol dňom 8. júla 2016 vymenovaný Juraj Kurňavka,” uviedol komunikačný odbor Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Vyberal ho vtedajší minister dopravy, nominant Siete Roman Brecely. (tu)

Takto to tu funguje s obsadzovaním funkcií. Keď chcete mať vlastnú trafiku, ani krátenie dane nie je prekážkou.

Teraz, keď už je po Sieti, aj po Brecelym, pan J. Kurňavka by sa mal v dôsledku sebareflexie vzdať funkcie. Či to je v krajine Bašternákov príliš trúfalé očakávanie?

Lucia Nicholsonová (SaS)
Článok publikujeme so súhlasom autora

- Reklama -