Vladimir Putin zásadne prehovoril o svetovej situácii. Povedal, kto riadi svet, a Európe odkázal: Chcete sa zapáčiť svojim pánom

    0
    Ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Vo štvrtok 27. októbra sa ruský prezident Vladimir Putin spolu s bývalými prezidentmi Rakúska, Fínska a Juhoafrickej republiky zúčastnil na panelovej diskusii v rámci záverečnej akcie Valdajského diskusného klubu v ruskom Soči.

    „Svoju reč musím bohužiaľ začať konštatovaním, že situácia na medzinárodnej scéne sa v poslednom čase veľmi nezlepšila, a aby som bol úplne úprimný, nezlepšila sa vôbec,“ uviedol na úvod ruský líder. „S procesom globalizácie nesúhlasí čoraz viac štátov; rozdiel medzi nimi je len v tom, že niektoré štáty nie sú schopné tejto mohutnej sile čeliť a niektoré, tie silnejšie, toho schopné sú.“

    Problém s procesom globalizácie podľa Putina súvisí s tým, že je koordinovaný a primárne plní záujmy len niekoľkých krajín. „Tieto štáty sa pokúsili rozprestrieť svoje inštitúty a systémy po celom svete a začali ich považovať za akúsi globálnu infraštruktúru. Vlastné pravidlá a normy navyše neustále menia podľa toho, ako sa im to práve hodí,“ zdôraznil Putin.

    „Organizácie ako Severoatlantická aliancia alebo Medzinárodný menový fond plnia záujmy len nadnárodných korporácií a navzdory všetkým vyhláseniam o ich schopnosti prispôsobiť sa novej situácii na medzinárodnej scéne sa nič také nedeje,“ podotkol.

    „Naši západní partneri navyše neustále udržujú pri živote ten mýtus o ruskej hrozbe, ktorej treba čeliť všetkými možnými prostriedkami,“ poznamenal ruský prezident. „To je pochopiteľné z hľadiska budúcnosti fungovania západného vojensko-industriálneho komplexu, pre nové zákazky ktorého treba uvoľňovať stále viac prostriedkov z rozpočtov krajín NATO,“ uviedol.

    „Situovať sa do role spasiteľa civilizácie od nejakých novodobých barbarov je určite pekné; ale problém je v tom, že Rusko na nikoho zaútočiť nehodlá. Je to úplne absurdné. Podobne ako obvinenia ruskej vlády z pokusov o narušenie amerického volebného procesu,“ pokračoval Putin.

    „Namiesto toho, aby sa prezidentskí kandidáti v USA sústredili na skutočne závažné problémy ako astronomický dlh Spojených štátov či rastúce policajné násilie v krajine, hovoria o akomsi imaginárnom útoku ruských hackerov. To chcú Američania povedať, že Rusko môže skutočne ovplyvniť výsledok volieb v USA? Ja som si myslel, že Spojené štáty sú mocná krajina,“ predniesol Putin pred pobaveným obecenstvom pozostávajúcim zo svetových expertov.

    „Aj ja by som chcel mať v Rusku takú silnú propagandistickú mašinu, aby som mohol o svojom pohľade na rôzne témy presvedčiť takmer celý svet. Bohužiaľ, také možnosti, aké má BBC alebo CNN, zatiaľ nemáme,“ konštatoval.

    „Nespokojnosť so súčasným trendom prejavujú v mnohých západných krajinách najmä jednoduchí ľudia, ktorí strácajú dôveru vo vládnucu triedu. Pobúrení sú však čoraz viac aj zástupcovia strednej triedy,“ hovoril ruský prezident o situácii v Európe aj v Spojených štátoch.

    „V Európe sa aplikujú ideologické modely, ktoré podľa mňa narušujú národné identity. V niektorých krajinách sa dokonca dobrovoľne vzdávajú národnej suverenity v snahe zapáčiť sa svojmu pánovi.“

    Boj s terorizmom neprináša výsledky

    Globálny boj s terorizmom nepriniesol podľa ruského prezidenta vôbec žiadne výsledky a okrem toho hrozby stále narastajú. „Bohužiaľ, ruské výzvy na spoločný boj proti terorizmu sa naďalej ignorujú. Namiesto toho pokračujú naši západní partneri vo vyzbrojovaní a výcviku teroristických skupín s nádejou, že ich budú schopní využiť na dosiahnutie svojich politických cieľov. To je skutočne veľmi nebezpečná hra. Chcel by som týmto osobne apelovať na týchto ,hráčov‘: v tomto prípade sú extrémisti múdrejší, schopnejší a silnejší ako vy, poraziť ich nemôžete,“ uviedol s istotou Putin.

    „Kolosálna úroveň nestability a absencia štátnej moci v krajinách na Blízkom východe si vyžaduje nový ,Marshallov plán‘. Rusko je pripravené sa aktívne podieľať na tomto projekte spolu s medzinárodným spoločenstvom,“ pokračoval.

    „Rusko, rovnako ako ktorákoľvek iná krajina, sleduje svoje vlastné záujmy; v našom záujme je zlepšiť životnú úroveň našich obyvateľov. Kľúčové je tu však to, akým spôsobom to dosiahneme. My vystupujeme za to, že nie je možné si hľadieť svojich vlastných záujmov za každú cenu. Vždy treba ctiť práva a záujmy ostatných členov medzinárodného spoločenstva, konať podľa jasne stanovených pravidiel, ktoré sú špecifikované medzinárodným právom,“ zdôraznil Vladimir Putin.

    A ako by si Putin prial, aby sa o epoche jeho vlády písalo v učebniciach ruskej histórie?

    „Myslím si, že to hlavné, čo sa nám podarilo dosiahnuť, bolo zjednotenie celého ruského národa. Ľudia si uvedomujú naše spoločné výzvy, ktorým všetci čelíme, a podporujú nás,“ odpovedal ruský prezident.

    Na tému histórie z mierne filozofickej perspektívy sa vyjadril aj bývalý prezident Rakúska Heinz Fischer.

    „História nemá lineárny progres. Postupuje skôr vo vlnách a alternuje medzi pozitívnym vývojom vpred a návratom späť za už dosiahnutú civilizačnú métu. Takto si vysvetľujem vývoj ostatných rokov,“ pokúsil sa Fischer objasniť, prečo urobila v ostatných rokoch európska civilizácia „krok späť“.

    „Európska jednota v niekoľkých uplynulých rokoch stratila svoju atraktivitu, čo zapríčinili odlišné záujmy jednotlivých členských štátov. Vnímame aj nedostatok solidarity, na čo poukázala súčasná utečenecká kríza,“ uviedol bývalý rakúsky politik.

    „Ani Európska únia sa teda za uplynulých 25 rokov nevyvinula tak, ako sme si pred štvrťstoročím priali. Ale domnievam sa, že idea zjednotenej Európy má stále svoj pôvab; to, čo sme už na tejto ceste dosiahli, je skutočne obdivuhodné.“

    - Reklama -