Parlament bude riešiť novinky pri župných voľbách. Zmení sa dvojkolová voľba na jednokolovú?

    0
    Volebná komisia na Dudovej ulici v Petržalke. (Autor: pk)

    Ako informuje portál aktuality.sk, poslanci Smeru a Mosta odovzdali v piatok do parlamentu návrh zákona, ktorý hovorí o tom, že by sa malo predĺžiť funkčné obdobie predsedov a poslancov samosprávnych krajov zvolených v roku 2017 zo 4 na 5 rokov. Podpisy SNS pod návrhom zákona chýbajú.

    Išlo by však iba o jednorazovú zmenu. To znamená, že v roku 2017 by získali zvolení zástupcovia vo voľbách do VÚC 5-ročný mandát a od roku 2022 by sa opäť volili iba na 4 roky. V spomenutý rok 2022 by totiž došlo k zlúčeniu volieb do VÚC s komunálnymi voľbami (oficiálne nazvanými voľby do orgánov samosprávy obcí).

    Vyhrá kandidát s najvyšším počtom hlasov

    Občania by teda de facto rozhodovali v jeden deň o výsledkoch dvoch samostatných volieb. Očakáva sa teda, že voliči by ušetrili čas, a predpokladá sa zvýšenie volebnej účasti. Autori predkladanej novinky však podľa webu aktuality.sk priznávajú, že „na spoločné voľby budú vynakladané takmer rovnaké finančné prostriedky, ako tomu bolo doteraz“.

    Podstatnou zmenou je tiež koniec dvojkolovej voľby županov. Tá dnes funguje a spočíva v tom, že ak kandidát na predsedu VÚC nezíska v 1. kole 50 % hlasov, nasleduje finálové 2. kolo s dvomi najúspešnejšími kandidátmi z 1. kola. Podľa nového znenia zákona sa upraví voľba predsedu samosprávneho kraja tak, aby vo voľbách bol zvolený za župana ten kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov.

    - Reklama -