Židov a Danka rozčúlili kotlebovci aj Matovič. Je z toho poriadna mela a zaznelo: Bol by riaditeľom koncentráku

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Líder „národniarov“ vyzval Matoviča, aby sa ospravedlnil za svoje výroky všetkým Židom a obetiam holokaustu. Odporučil mu tiež, aby navštívil Sereď, kde sa nachádza Múzeum holokaustu. Nie raz položil otázku, či sa Igor Matovič cíti a trpí ako Žid.

    Matovič použil v rozprave tieto slová: „Je to to isté, ako keby si v koncentračnom tábore povedali, že si zahrajú futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku bude rozhodcom… Je to presne taká istá zvrátenosť. My ako opoziční poslanci alebo ako opozícia ťaháme v tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku. Prepáčte mi to prirovnanie, ale asi inak to nepochopíte. Tak ako Židia v koncentráku mali možno jediné právo dýchať vzduch, tak my ako opozícia máme jediné právo v tomto parlamente hovoriť. O ničom inom nerozhodujeme. Toto jediné právo nám idete zobrať.“

    Výroky lídra Obyčajných ľudí označil Danko za „perverzné, hnusné, nemiestne vtipy“, ktoré nesmú zaznieť na pôde parlamentu.

    Danka zaráža, že za takéto vyjadrenia môže dostať od mandátového a imunitného výboru poslanec pokutu maximálne 1000 eur, preto mal rozhovory s koaličnými partnermi s cieľom obmedziť poslancom imunitu v tomto smere a zakotviť do Ústavy SR, aby bolo tresné používať v parlamente rasistické prejavy či výroky o hanobení rasy.

    Matovič: Podávam trestné oznámenie na Danka

    Igor Matovič považuje svoje vyjadrenie za metaforu, ktorou chcel poukázať na totalitný prístup Andreja Danka k opozičnej menšine v parlamente. Uvádza sa v stanovisku lídra OĽaNO, ktoré poslal médiám Dano Mitas, zodpovedný za komunikáciu s médiami. „Každému súdnemu človeku je z tohto výroku zrejmé, že moje vyjadrenie bolo klasickou slovnou metaforou, ktorá ani náznakom nehanobila Židov, ani nezľahčovala ich utrpenie, práve naopak… Dlhodobo a opakovane verejne odsudzujem spochybňovanie holokaustu poslancami ĽS NS, od Andreja Danka som to nezaregistroval ani raz. To však nebránilo Andrejovi Dankovi ma verejne krivo obviniť zo spáchania trestného činu hanobenia národa.“
     
    Matovič za dôrazne ohradzuje k Dankovej falošnej interpretácii, „že som si robil vtipy zo Židov a ich utrpenia v koncentračných táboroch. Ak mu osem mesiacov neprekážalo, že sa na pôde NR SR poslancami ĽS NS spochybňoval holokaust, urážali sa Rómovia a moslimovia, tak dnes svojou reakciou potvrdil, že ma len potrebuje za každú cenu zdiskreditovať“.
     
    Podľa Matoviča „je veľkým nešťastím, že Slovensko má za druhého najvyššieho ústavného činiteľa zakomplexovaného klamára s diktátorskými sklonmi. Klamára schopného prekrútiť akýkoľvek výrok, len aby mal z toho osobný prospech“.
     
    Opozičný poslanec podáva na Andreja Danka trestné oznámenie za spáchanie trestného činu krivého obvinenia. „Budem pozorne sledovať, či zákony na Slovensku platia pre všetkých rovnako,“ dodal Matovič. 

    Na brífingu, ktorý sa konal v Harichovciach pri Spišskej Novej Vsi, Matovič povedal, že keby Danko žil pred 70, 80 rokmi, bol by určite šéfom koncentráku. 

    „Andrej Danko je čisto psychický normalizátor zo 70. tych rokoch minulého storočia, s praktikami prokurátora z 50. rokov storočia a s chuťou zrejme byť riaditeľom koncentráku v 40.tych rokoch minulého storočia… On mňa bude posielať sa niekam pozrieť do koncentráku? Nech tam on ide. A podľa mňa, on by sa tam veľmi dobre cítil. Ak by on sa narodil 70, 80 rokov dozadu, on bol by 100% riaditeľom koncentráku.“

    Uhrík: Danko sa namiesto Slovenska zastáva cudzieho štátu

    Andrej Danko chce trestať aj poslancov Kotlebovej ĽS NS. Na tlačovej konferencii hovoril o troch, konkrétne pomenoval iba Mazureka a nepriamo poslankyňu Grausovú. Tretieho poslanca nekonkretizoval, keďže, ako sa vyjadril, poslancov za túto stranu ani nepozná. Malo by ísť o poslanca Stanislava Mizíka. 

    Dankovi sa nepáčia napríklad Mazurekove reči o tom, že je v Izraeli apartheid. Prekážajú mu tiež ich vyjadrenia, v ktorých sa podľa neho vysmievajú zo Židov.

    Podpredseda ĽS NS Milan Uhrík v reakcii pre Parlamentné listy odmieta obvinenia predsedu NR SR. „Kritické výroky poslancov neboli adresované proti žiadnemu etniku, náboženstvu, rase alebo presvedčeniu, ale išlo o kritiku štátu Izrael. Nikde nie je napísané, že nie je možné kritizovať štáty za ich politiku alebo činy. Nijaký štát, ani Izrael, nestojí mimo práva na kritiku. Za takéto výroky by nemal byť stíhaný ani bežný občan na ulici, nie to ešte poslanec národnej rady.“

    Uhrík jedným dychom poznamenal, že v prípade disciplinárneho konania sú spomenutí poslanci odhodlaní podložiť svoje tvrdenia argumentmi. „Celkovo to hodnotím tak, že nerozumiem, prečo sa Andrej Danko viac zastáva cudzieho štátu, ktorý je permanentne vo vojne so svojimi susedmi namiesto toho, aby sa zastával záujmov Slovenska. Pripomínam, že Andrej Danko nepodporil ani to, aby pred zasadnutím národnej rady hrala slovenská hymna. Voličov SNS by naozaj mohlo zaujímať, čo ho vedie k takejto politike.“

    Za podstatnú vec považuje Uhrík to, že Danko v momente, keď zazneli inkriminované výroky, ani nebol prítomný v pléne. „Čiže musel si to len pozrieť zo záznamu alebo mu to niekto interpretoval. My sme tam sedeli a išlo o všeobecnú kritiku štátu Izrael.“

    Uhrík si povedal svoje aj k vyjadreniam predsedu parlamentu, že chce urobiť poriadok s extremistickými silami v parlamente. „Andrej Danko sa preslávil tým, že sa ukázal ako nekompetentný predseda parlamentu, ktorý sa snaží umlčať opozíciu a akúkoľvek kritiku, najnovšie sa rozhodol obmedziť aj samotné vyjadrovanie v pléne.“

    Na margo neznalosti mien poslancov z klubu Ľudovej strany Uhrík pre PL povedal: „Na toto sa dá zareagovať veľmi ľahko. Pán Danko už viackrát potvrdil, že jeho vyjadrovacie schopnosti nezodpovedajú nárokom, ktoré sa očakávajú od predsedu NR SR. Mňa to vôbec neprekvapuje, že si nepamätá ani mená vlastných poslancov.

    Parlamentné listy kontaktovali aj Kanceláriu národnej rady s otázkou, či predseda parlamentu Andrej Danko podáva podnet na disciplinárne konanie na poslancov ĽS NS len za výroky vzťahujúce sa k Židom alebo aj za iné výroky. Stále čakáme na odpoveď. 

    Zväzu Židov sa nepáčia výroky poslancov, s Dankom nekomunikovali

    Ústredný zväz židovských náboženských obcí (ÚŽ ŽNO) v Slovenskej republike tvrdí vo svojom vyhlásení, že Igor Matovič sa „snaží absurdne prirovnať situáciu Židov počas holokaustu so súčasným politickým dianím v NR SR a tým nepriamo vtiahnuť našu komunitu do sporov medzi politickým stranami… Igor Matovič si zrejme neuvedomuje, že Židom išlo o život, futbal bol to posledné, čo by si v koncentračnom tábore priali robiť. Takto zľahčovať holokaust je nielen neslušné, nemorálne, ale aj hlúpe. Slovensko totiž v tomto období stratilo takmer 70-tisíc spoluobčanov. A to len preto, že sa narodili ako Židia“.

    ÚŽ ŽNO vyadruje ľútosť aj nad niektorým výrokmi poslancov parlamentu, ktoré hrubo prekrucujú elementárne historické fakty a podľa zväzu „šíria najprimitívnejšie povery o histórii židovskej komunity. Sú to najmä lživé výroky pani poslankyne Graussovej z ĽS NS o bývalom prezidentovi slovenského štátu Tisovi, ktorý mal podľa jej predstáv dostať v Izraeli ocenenie za záchranu slovenských Židov. Samozrejme, že nemohol a ani nedostal. Táto konšpirácia existuje už desaťročia a oháňajú sa ňou extrémisti. Na ich smolu sa však nezakladá na pravde“.

    Hovorca zväzu Michael Szatmary pre Parlamentné listy povedal, že s predsedom parlamentu Dankom o tejto záležitosti nehovorili. Jeho vyjadrenia vníma nasledovne: „Sme demokratická krajina a on je predseda parlamentu demokratickej krajiny. Očakával som to od neho a bral to, že by to mala byť od neho samozrejmosť.“

    - Reklama -