„Najšialenejšia“ osoba v Európe, „kápo“ Martin Schulz vraj môže seriózne vystriedať kancelárku Merkelovú

    0
    Bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz (Autor: SITA)

    Vyzývateľom kancelárky by totiž vraj nemal byť nikto iný ako Martin Schulz. Predseda Európskeho parlamentu je jedným z najvýraznejších obhajcov európskej integrácie. Jeho zapálené proeurópske prejavy vraj už neznáša aj mnoho ľudí v Bruseli, ale ako upozorňuje redaktor MF Dnes Luboš Palata, nemožno mu uprieť rečnícke nasadenie.

    Aj vďaka tomu sa podľa Palatu dokázal presadiť na čelo europarlamentu, hoci ako jediný z viac ako 700 európskych zákonodarcov nemá ani vysokú školu, ani maturitu. Bývalý knihovník sa vraj javí ako najväčší politický talent v celej SPD.

    Do karát mu podľa prieskumov, ktoré Palata cituje, hrá nielen jeho vypätá ľavicovosť, ale aj fakt, že ostatné špičky strany vrátane predsedu Sigmara Gabriela sú aktívnou súčasťou vlády Angely Merkelovej, a preto ju môžu len ťažko kritizovať. Samotný predseda Gabriel je vraj nepopulárny najmä vďaka kompromisom, ktoré musel vo vláde urobiť.

    Radikálne ľavicový Schulz vraj okrem toho vyhovuje viac stranám, ktoré by mohli s SPD prípadne utvoriť vládnu koalíciu. Nielen pre ultraľavicovú Die Linke, ale aj podobne radikálnych Zelených je oveľa prijateľnejší ako Gabriel, ktorý má povesť človeka, ktorý si v prípade potreby osvojí akýkoľvek názor.

    Schulz si v Nemecku svojím bruselským pôsobením vydobyl renomé veľmi rázneho politika. Hneď na úvod svojej kariéry v europarlamente sa tvrdo stretol so Silviom Berlusconim, ktorý o ňom v hneve povedal, že by mohol byť „kápom z koncentráku“, a táto prezývka mu už medzi jeho odporcami prischla. O európskej integrácii sa niekoľkokrát nezabudnuteľne pohádal aj s českým exprezidentom Václavom Klausom, ktorý ho nazval „tou najšialenejšou osobou v celej Európe“.

    Schultzov brutálny tlak na čoraz väčšiu európsku integráciu mu však priniesol aj mnoho nepriateľov.

    - Reklama -