A von! Odchádzajúci migranti zapálili Džungľu v Calais. Je to ich zvyk, zaznelo vysvetlenie

    0
    Horiaca „Džungľa“ (Autor: Reprofoto, Facebook Calais Libre)

    K sťahovaniu migrantov francúzske úrady pristúpili v pondelok ráno. O deň neskôr sa začala aj likvidácia tábora – skladanie stanov a búranie provizórnych prístreškov. Likvidačné práce najnovšie spomaľujú požiare, ktoré opäť vypukli na viacerých miestach tábora. Bucciová už vo svojom vyhlásení z dnešného rána vysvetlila, že migranti z niektorých krajín majú vo zvyku pred definitívnym odchodom spáliť svoje obydlie. 

    “Povedali sme im, že by bolo lepšie, keby to nerobili, ale niektorí z nich neposlúchli,” vyhlásila. Takéto požiare spôsobili v noci nadnes výbuch dvoch plynových fliaš, pričom zranenia utrpeli dvaja migranti – Afganec a Sýrčan.

    Podľa denníka Le Monde v súvislosti s požiarmi polícia predviedla na výsluch štyroch Afgancov, ktorí sú podozriví z podpaľačstva. Tábor Džungľa na okraji prístavného mesta Calais si migranti vybudovali bez povolenia. Podľa odhadov v ňom žilo okolo 10.000 ľudí. Cieľom väčšiny z nich bolo dostať sa do Veľkej Británie. 

    Likvidáciu tábora avizovali začiatkom jesene francúzsky prezident Francois Hollande i minister vnútra Bernard Cazeneuve. Miestni obyvatelia na problémy s táborom a jeho obyvateľmi upozorňovali úrady už dlho, pričom poukazovali aj na negatívne dôsledky, ktoré mestu prináša – napríklad kriminalitu a obmedzenia pri podnikaní. Čiastočnou reakciou na túto kritiku bola vlani na jar likvidácia južnej časti tábora.

    - Reklama -