USA sa bránia: Nie sme zodpovední za smrť civilistov v Dákúku

    0
    Ilustračná fotografia: Americké vlajky (Autor: TASR)

    Hovorca koaličných jednotiek, americký plukovník John Dorrian, dnes uviedol, že koalícia informovala o svojich zisteniach aj irackú vládu, ktorá vedie vyšetrovanie tohto incidentu. 

    Na prešetrenie okolností útoku, ku ktorému došlo uplynulý piatok, vyzvala dnes aj ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch. Spresnila, že terčom útoku sa stala pre ženy vyhradená časť šiitskej mešity v Dákúku. O život prišlo viac ako desať ľudí. 

    Starosta mesta v sobotu pre agentúru AP uviedol, že pri útoku na mešitu prišlo o život najmenej 17 civilistov. Podľa neho nie je známe, kto útok spáchal. Miestni obyvatelia však tvrdia, že išlo o nálet, a to vzhľadom na rozsah materiálnych škôd a zvuk lietadiel, ktorý začuli. 

    K incidentu došlo v čase, keď džihádistická organizácia Islamský štát podnikala útok na neďaleké mesto Kirkúk. Spojenými štátmi vedená koalícia a iracká armáda sú jedinými známymi ozbrojenými silami, ktorých lietadlá lietajú nad Irakom. Obe sa momentálne podieľajú aj na rozsiahlej ofenzíve voči IS v meste Mósul na severe krajiny.

    - Reklama -