Galko o Ficovi: Ak by pohľad dokázal zabíjať, padali by sme ako muchy

    0
    Ľubomír Galko (Autor: TASR)

    Bývalý minister obrany Ľubomír Galko sa vo svojom komentári pre EuropskeNoviny.sk vyjadril ku kritike, ktorá smeruje k Andrejovi Kiskovi. A to hneď z viacerých strán. Ich spoločný obed sa nepáči ani premiérovi, no zazlieva mu ho aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

    Ten sa k stretnutiu prezidenta vyjadril nasledovne. „Slovensko to poškodí nielen pre to, že Čína je najväčšia ekonomika na svete, ale jedna svetová superveľmoc, stály člen Bezpečnostnej rady, ktorý sa momentálne na Slovensko hnevá.“ Galko jeho názor ospravedlňuje a chápe ho ako splátku za podporu Číny pri Lajčákovej kandidatúre za šéfa OSN. „Napriek tomu by minister zahraničných vecí suverénneho a hrdého štátu nemal voliť takéto slová a ísť do takéhoto predklonu,“ dodáva exminister.

    Galko zastáva názor, že postoj Kisku, ktorého neodradili ani vyhrážky, ani tlak čínskej strany a s dalajlámom sa stretol, je ten pravý a správny postoj prezidenta zvrchovaného štátu. „Pretože to, s kým sa bude stretávať prezident Slovenskej republiky, nebude určovať tretia strana. A osobitne to platí pre neoficiálne stretnutia, čo je prípad prijatia dalajlámu,“ hovorí.

    Podľa slov poslanca NR SR za SaS sú dobré obchodné vzťahy s Čínou dôležité, no na druhej strane nemôžu deformovať vnútornú politiku Slovenskej republiky spôsobom, ktorý z nás robí vazalov.

    „Oveľa horšie je, že sa nám pomaly, ale iste rozhára konflikt Roberta Fica a prezidenta Andreja Kisku, pri ktorom je hlavným pyromanom práve obyvateľ Bašternákovho bytu,“ uviedol Galko. Ako sám priznal, premiér si skupinu diverzantov a nepriateľov štatostrany doplnil o nášho prezidenta. „Robert Fico kritizoval prezidenta Kisku nielen za jeho obed s dalajlámom, ale i za jeho slová, že pre imigračnú krízu má V4 dnes v EÚ veľmi zlú povesť,“ hovorí.

    Podľa Galka je Fico klon Mečiara. Exminister preto vyzýva, aby sme v spore držali stranu prezidentovi. „Je preto našou povinnosťou zastať sa Andreja Kisku hneď v úvode tohto ohňa, ktorý sa snaží založiť pyroman zo Súmračnej, nešikovne odetý v koži sociálneho demokrata. A upozorňovať na vážne riziko, ktoré hrozí Slovensku,“ myslí si.

    „Ak by pohľad dokázal zabíjať, padali by sme v opozícii spolu s novinármi jeden za druhým ako muchy,“ hovorí Galko o Ficovi.

    Pre tieto dôvody zastáva exminister obrany stranu Andreja Kisku. Vyzýva k tomu aj ostatných. „Nemáme s ním všetci na všetko rovnaký názor, ale to teraz nie je podstatné. Teraz ide o niečo viac ako o parciálne témy,“ uzatvára.

    Autor: luc


     

    - Reklama -