Kotlebovci vraj fungujú ako mafia. Z Banskej Bystrice prišli zásadné obvinenia

    0
    Radovan Bránik (Autor: youtube.com)

    Radovanovi Bránikovi v septembri niekto rozbil auto. Priznal, že na svedomí by to mohli mať kotlebovci. „Nedáva to iný zmysel. V aute ostali peniaze, pištoľ, nôž, dva pasy, zobrali len pas môjho syna. Kotleba ale o tom, čo chystajú, podľa môjho názoru nemal vedomosť,“ povedal v rozhovore pre aktuality.sk.

    ĽS NS sa však od tohto útoku dištancovala. „Áno, čítal som Uhríkovo vyjadrenie. Ja som presvedčený, že oni to niekde na pozadí vedia, ale oficiálne nechcú vedieť,“ myslí si.

    Ako v rozhovore Bránik uviedol, v Banskobystrickom kraji funguje gang. Podľa jeho slov ide o 10 či 12 ľudí z blízkeho okruhu vedenia strany „Napríklad prídu do reštaurácie, krčmy alebo kaviarne, posadia sa tam a dajú si nejaký priateľský rozhovor s majiteľom na tému, čo všetko by sa mohlo stať, aké sú ťažké časy a podobne,“ vysvetľuje. Bránik má aj dôkazy. Niektorí majitelia podnikov mu poskytli záznamy z kamier či fotodokumentáciu. „Viem teda preukázať, že nejde o nejakú virtuálnu či vymyslenú záležitosť, ale reálne o existujúcu skupinku,“ tvrdí.

    Ako ďalej uviedol, veľká väčšina podnikateľov na takúto dohodu pristúpila a za „ochranu“ si platia. „Občas ide iba o nezaplatenú večeru alebo inú formu benefitu. Málokto si trúfol povedať nie alebo sa obrátiť na políciu,“ myslí si.

    Podľa Bránika ostala Banská Bystrica po Černákovom konci dlhý čas bez organizovanej skupiny. „Diera na trhu si doslova pýtala riešenie. Zločin sa vždy začína niekde v podhubí a postupne sa rozrastá, naberá väčšie rozmery,“ hovorí.

    Bránik si myslí, že strana o všetkých praktikách ani nevie. „Ale napríklad o značne nehospodárnom zaobchádzaní s majetkom župy strana vedieť musí,“ dodáva. Prípadov je podľa neho viac. „Zatiaľ viem napríklad preukázať, že sú uprednostňovaní niektorí dodávatelia servisných služieb pri oprave majetku BBSK a ide o relatívne sofistikovaný model, pri ktorom dochádza k vedomému poškodeniu konkrétneho druhu majetku, ktorý musí prejsť posúdením spriazneného likvidátora poisťovne,“ uvádza. Podľa jeho slov celý proces je zmanipulovaný a cieľ je jasný. Nadhodnotiť celkovú sumu opráv. Vzniká tak priestor na nemalé provízie.

    Bránik má dôkazy, chce ich aj zvereniť. „Keď budem mať úplnú istotu, že sa mi Kotleba nepokúsi zavrieť ústa cez nejakého asertívneho právnika,“ dodáva.

    Autor: luc

    - Reklama -