Nórsko je na nohách. Ministerka zabŕdla do moslimov. Tí to nenechali bez povšimnutia a už je oheň na streche

    0
    Sylvi Listhaugová, nórska ministerka pre migráciu (Autor: SITA)

    „Myslím si, že tí, ktorí prichádzajú do Nórska, sa musia prispôsobiť našej spoločnosti. V Nórsku jeme bravčové mäso, pijeme alkohol a odhaľujeme svoju tvár. Kto tu chce žiť, musí rešpektovať naše zákony a hodnoty,“ napísala členka nórskej vlády na sociálnej sieti Facebook. Jej status pozitívne ohodnotilo približne 20-tisíc ľudí.

    Kriminológ Omar Gilani Syed obratom položil otázku, či môže Listhaugová zostať ministerkou pre integráciu aj po prednesení takých slov. „Keď ministerka nevidí zložitosť celého problému a nemá dosť znalostí na to, aby sa vyrovnala s týmito zložitými otázkami, je načase, aby zvážila svoju pozíciu,“ povedal denníku Aftenposten. V angličtine o tom informuje server The Local.

    Syed sa ďalej pýta, či môže byť ministrom pre integráciu niekto, kto sa oháňa „bravčovým mäsom a alkoholom“. Obáva sa, že môže ísť o populistické vyhlásenie, ktorým sa ministerka snaží získať viac a viac hlasov voličov. Politička pôsobiaca v Osle Zaineb al-Samaraiová si v tejto súvislosti kladie otázku, či je nórska spoločnosť skutočne taká slabá, že neprežije, keď bude mať niekoľko žien zahalenú tvár.

    Nórsko v súčasnosti vedie koaličná vláda stredopravej Konzervatívnej strany a Pokrokovej strany, ktorá býva označovaná za populistickú. Hlasy získava aj ostrou kritikou migrantov. Ministerka pre integráciu Sylvi Listhaugová je členkou Pokrokovej strany.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -