Negramotnosť a zločiny utečencov. Tu je to čierne na bielom

    0

    Nemecký Spolkový kriminálny úrad vydal správu o zločinoch utečencov. Tá v prvom rade zdôrazňuje, že množstvo trestných činov páchaných utečencami klesá. Zločinov sa podľa nazhromaždených dát dopúšťajú migranti zo Srbska či z krajín severnej Afriky. K trestnej činnosti sa občas uchýlia aj Sýrčania či Iračania, ale ani zďaleka nie tak často ako príslušníci uvedených národov. Prečo niektorí utečenci napríklad kradnú viac ako iní?

    V severoafrickom Maroku sú drobné krádeže na dennom poriadku. Stačí trochu nepozornosti a hneď prídete o mobil alebo o peňaženku, píše nemecký denník. „Namiesto toho, aby si ľudia hľadali počestné zamestnanie, uchyľujú sa ku krádežiam,“ prezradil marocký maliar a murár Mohammed. Nájsť si v Maroku prácu totiž nie je vôbec jednoduché. Zvlášť na vidieku je to údajne veľký problém. Nesmieme totiž zabúdať na to, že mnohí mladí ľudia z vidieckych oblastí nemajú vzdelanie a bez neho si prácu nájdu len naozaj veľmi ťažko. A radšej budú kradnúť a predávať drogy, než aby pracovali na stavbách za mzdu, ktorá zodpovedá asi ôsmim eurám na deň.

    Do mnohých dedín v Maroku konečne vedú cesty a ľudia sa tešia z takých vymožeností, ako sú rozvody vody či elektriny. Ale to, čo v Európe považujeme za samozrejmé, je na marockom vidieku často nedostupné. Týka sa to aj vzdelania na školách. Nejeden Maročan je negramotný. V mestách je síce situácia lepšia, ale ani tam nemajú obyvatelia na ružiach ustlané. Ani tam si mladí ľudia často nemôžu nájsť prácu, a tak sa potulujú po predmestiach a kradnú. Okrem toho vylihujú na uliciach a vdychujú výpary z lepidiel. Keď prídu títo ľudia snívajúci o lepšom živote do Nemecka, len ťažko si tam nájdu dobre platenú prácu. A tak sa často vrátia k tomu, čo už dobre poznajú – k okrádaniu druhých.

    Ďalší zločinci prichádzajú do Nemecka napríklad z Gruzínska, ale v tomto prípade ide o organizované presuny členov mafiánskych gangov, ktorí sa do Nemecka sťahujú práve preto, aby tam páchali trestnú činnosť a odvádzali z nej podiel svojim bosom. Medzi ďalších páchateľov zločinov patria Srbi, respektíve kosovskí Albánci, ktorí občas disponujú srbskými pasmi. Aj v prípade kosovských Albáncov možno na jednej strane nájsť organizované skupiny gangstrov a na druhej strane ľudí, ktorí si skrátka v Kosove nemôžu nájsť prácu a hľadajú východisko zo svojej bezútešnej situácie v krádežiach.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -