Tak toto je nečakané. Lipšic a Grendel čelia trestnému obvineniu

    0
    Daniel Lipšic (Autor: TASR)

    V roku 2014 na tlačovej besede Daniel Lipšic vyhlásil, že dve slovenské spoločnosti Medical Group SK a Penta Enterprises Ltd. majú svoje sídlo v Belize na rovnakej adrese. Na to naňho podala Penta trestné oznámenie.

    Podľa Lipšica bola informácia jasný dôkaz, že dohoda medzi Robertom Ficom (Smer-SD) a spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom týkajúca sa zdravotníctva, stále platí. Táto dohoda mala byť vraj uzatvorená podľa spisu Gorila.

    So skupinou Medical Group sa spája i niekdajší predseda parlamentu Pavol Paška. Po vypuknutí kauzy predraženého nákupu CT odstúpil zo svojej funkcie. Práve tento prístroj mala vtedy dodať firma Medical Group. Penta neskôr poprela akékoľvek podnikanie v Belize a vyhlásila, že s firmou nemá nič spoločné.

    Súčasného obvinenia zo zneužívania právomocí verejného činiteľa sa majú týkať obdobia, keď bol Lipšic ministrom vnútra. Tesne pred odchodom z funkcie finančná polícia vtedy druhý raz kontrolovala banku Penty – Privat banku. Práve tá mala podať trestné oznámenia na Lipšica pre podozrenie zo zneužívania právomocí.

    Lipšic krátko na to na tlačovej besede naznačil, že banke môže hroziť strata licencie. Aj druhá kontrola finančnej polície podľa jeho vtedajších vyjadrení mala zistiť porušenia zákona o boji proti praniu špinavých peňazí. Porušenie sa malo týkať pohybov na dvoch účtoch.

    Médiá priniesli informáciu, že má ísť o transakcie na účte Mariána Kočnera. Vratka dane v druhom prípade sa mala týkať jeho firmy. „Žiadna finančná polícia ma nekontaktovala. Počujem o tom prvýkrát a nebudem to komentovať,” reagoval v roku 2012 Kočner pre Aktuálne.sk.

    Grendel sa k téme trestného oznámenia vyjadril na svojom facebookovom profile: „Aj vy ste si mysleli, že prvými ústavnými činiteľmi obvinenými vyšetrovateľmi NAKA v tomto volebnom období bude dvojica LIPŠIC-GRENDEL?“

    Autor: mor

    - Reklama -