SAV je aj naďalej závislá od štátneho rozpočtu. Kedy začne podnikať?

    0
    Eurobankovky (Autor: SITA)

    Slovenská akadémia vied (SAV) už roky čaká na zákon, ktorý by zabezpečil zmenu ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie a upravil ich financovanie, aby veda na Slovensku napredovala rýchlejšie. Vláda však zmeny stopla pre obavy z narábania s nehnuteľným majetkom. Ten by mal zo správy SAV prejsť priamo do jej vlastníctva. Informoval o tom portál pravda.sk.

    „Zákon teraz navrhuje, aby každá inštitúcia mala správnu a dozornú radu, ktorá by mohla dať návrh na odpredanie prebytočného majetku, a to by musel schváliť zriaďovateľ,“ vysvetlil predseda SAV Pavol Šajgalík. Ako uviedol portál, v tomto prípade by teda išlo o predsedníctvo SAV. Kabinet si myslí, že ide o nedostatočnú poistku pri ochrane nehnuteľností. Podľa Šajgalíka o výrazný problém nejde. „S ministrom školstva sme teda pripravili nový návrh, v rámci neho sme sa dohodli, aby o odpredaji nerozhodovala SAV, ale priamo vláda,“ objasnil šéf SAV.

    Teraz systém predaja funguje tak, že v prípade, ak SAV vyhlási určitý majetok, ktorý spravuje, ako prebytočný, musí najprv túto informáciu zverejniť. Ako uviedol Šajgalík, ak o ňu akákoľvek rozpočtová organizácia prejaví záujem, SAV jej ju musí dať bezodplatným prevodom. Ak sa neprihlasí nikto, Akadémia požiada ministerstvo financií o povolenie, aby budovu mohla odpredať. Podľa nového zákona by však táto úloha mala pripadnúť vláde.

    Ako však uviedol podpredseda SAV Juraj Koppel, o veľkých predajoch sa rozprávať nedá. „Až 95 percent majetku, ktorý teraz spravujeme, používame, čiže ide o našu strechu nad hlavou,“ poznamenal. Ako uviedol, išlo by len o nepotrebný majetok. Peniaze, ktoré by predajom získali, by využili na dostavanie budovy, ktorá už SAV patrí alebo na kúpu novej.

    Cieľom návrhu zákona o verejných výskumných inštitúciách, ktorý sa v súčansosti zabrzdil, je umožniť Akadémii podnikať. Zákon by tak do výskumu dotiahol súkromný sektor a výskumné inštitúcie by mohli získať časť zdrojov na financovanie svojej činnosti. Urýchlil by sa tak prenos výsledkov výskumu a vývoja do praxe. Ako uviedol spomínaný portál, príkladom je česká Akadémia vied, ktorá finančné zdroje môže získavať aj z predaja licencií na patenty, ktoré vyvinula. Pre SAV je to v súčasnosti nereálne.

    Autor: luc

    - Reklama -