Dankov nový rokovák opäť pod paľbou kritikov. Tentoraz nie od opozície

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

    “Poslanci budú diskutovať napríklad o tom, či môžu počas rokovania parlamentu zjesť tatranku, vôbec však nebudú riešiť podstatu ich práce – ako skvalitniť procesnú stránku schvaľovania legislatívnych noriem či ako zlepšiť zákony samotné,” povedal Imrich Vozár, právnik Via Iuris.

    Návrh novely rokovacieho poriadku podľa organizácie úplne rezignuje na sprísnenie pravidiel pre skrátené legislatívne konanie, ktoré má byť v praxi často zneužívané na účelové a rýchle novely zákonov. Novele vyčíta aj neriešenie otázky tzv. legislatívnych prílepkov, ktorými sa menia aj zákony, ktoré nie sú priamo predmetom úpravy novely. “Napriek tomu, že sú legislatívne prílepky v súčasnosti zakázané, tento zákaz sa dá v praxi pomerne jednoduchým spôsobom obísť,” konštatoval Vozár.

    Predloženú novelu rokovacieho poriadku považuje Via Iuris za nevyužitú príležitosť, keďže sa nezaoberá ani účasťou verejnosti na legislatívnom procese v NR SR. Pripomína, že požiadavka na zabezpečenie účasti verejnosti na legislatívnom procese v parlamente je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády SR.

    Novela Rokovacieho poriadku NR SR prináša viaceré zmeny. Z rokovacej sály parlamentu majú zmiznúť transparenty, letáky aj mobily. Poslanci zrejme dostanú časové limity na vystúpenie. Opozícia s navrhnutými zmenami nesúhlasí, žiadala návrh stiahnuť a pripraviť zmeny spoločne. Bojí sa zneužívania zákona proti opozícii, čo koalícia odmieta. Tá si od zmien sľubuje kultivovanejšie a efektívnejšie schôdze.


     

    - Reklama -